1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lasse Mikkonen teki Vuoden Merilaulun

Ikaalislaisen Lasse Mikkosen sanoittaman ja säveltämän kappaleen "Mitä meri ajattelee?" esittivät konsertissa Inka Nuorgam ja Jonna Suomela. Tänä vuonna kisaan osallistui ennätykselliset 211 sävellystä ja sanoitusta.

Vuoden Merilaulu -kilpailun finaali käytiin keskiviikkona Kotkan konserttitalolla. Voittajakappaleeksi ylsi ikaalislaisen Lasse Mikkosen sanoittama ja säveltämä kappale "Mitä meri ajattelee?" Kappaleen esittivät konsertissa Inka Nuorgam ja Jonna Suomela.

Yle Kymenlaakson torstaiaamuna haastattelema Mikkonen on aiemminkin osallistunut Vuoden Merilaulu -kilpaan.

- Viime vuonna osallistuin ensimmäistä kertaa ja silloin sijoitun neljänneksi. Siitä sisuuntuneena ajattelin, että tänä vuonna uudestaan, Mikkonen toteaa.

Mikkonen on tällä hetkellä Ikaalisten lauluntekijävalmennuksessa. Voittokappale "Mitä meri ajattelee?" syntyi valmennuksessa saadun tehtävänannon yhteydessä.

- Tehtävä ei edes liittynyt meriaiheeseen. Valitsin kuitenkin meriaiheen. Laulusta syntyi montakin versiota ensin, prosessi oli aika pitkä.

"Teksti on biisin pihvi"

Lauluntekijä kertoo, että hänen laulunsa syntyvät usein tekstin kautta.

- Teksti on kuitenkin se biisin pihvi, Mikkonen sanoo.

Mitä meri merkitsee merilaulun tekijälle?

- Meri merkitsee aika paljonkin minulle. Merihän on ollut läsnä maapallolla jo ikuisuuden ja se symbolisoi tiettyä rauhaa, Mikkonen pohtii.

Mikkonen kertoo, että voittokappaleessa on mukana myös ympäristönsuojelunäkökulmaa.

- Kappaleen yksi teema liittyykin Itämeren suojeluun.

Toinen palkinto meni Helsinkiin sälveltäjä Juna Lanulle ja sanoittaja Kimmo Ojalalle kappaleella "Tuule tuuli". Kolmas sija meni pietarsaarelaiselle Heidi Takanevalle, joka sävelsi kappaleen "Aava".

Vuoden Merilaulu -kilpailu järjestetään vuosittain Kotkan Meripäivien yhteydessä. Kisassa etsitään uusia meri-, saaristo- tai vesistöaiheisia sävellyksiä ja sanoituksia.

Tänä vuonna kisaan osallistui ennätykselliset 211 sävellystä ja sanoitusta.