1. yle.fi
  2. Uutiset

Luonnonsuojeluliitto kehottaa tarkkailemaan ympäristöä: "Jo vaaran aiheuttaminen on rikos"

Ympäristörikokset jäävät helposti huomaamatta, minkä takia kansalaisten havainnot ja ilmoitukset ovat tarpeen, toteaa Suomen luonnonsuojeluliitto.

Kotimaan uutiset

Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kansalaisia pitämään silmänsä auki ja ilmoittamaan epäilemistään ympäristörikoksista poliisille tai muille viranomaisille.

Vain murto-osa Suomessa tehdyistä ympäristörikoksista päätyy rikostutkintaan. Luonnonsuojeluliiton mukaan kansalaisten apu on tarpeen, sillä prosessi käynnistyy yleensä vasta tutkintapyynnöstä tai rikosilmoituksesta.

Liitto painottaa, että kynnystä ilmoittaa havainnoista ei kannata pitää liian korkealla. Viranomaisten tehtävä on selvittää, onko tapahtunut rikos.

- On hyvä muistaa, että jo pelkästään vaaran aiheuttaminen on ympäristörikos, muistuttaa Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen tiedotteessa.

Esimerkiksi ruostuvassa tynnyrissä olevan myrkyllisen aineen ei siis ole vielä tarvinnut valua, kun kysymys on jo rikkomuksesta.

Luonnonsuojeluliitto kehottaa ottamaan kuvia epäilyttävistä havainnoista ja paikantamaan ne karttapalvelun kuten Google Mapsin avulla, jotta viranomainen löytää helposti perille.

Lue seuraavaksi