1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ensin valtava pamaus, sitten täysi hiljaisuus - silminnäkijät kuvaavat Espanjan junaturmaa

Espanjassa onnettomuuspaikan lähellä asuvat ihmiset kertovat erittäin järkyttävistä, "dantemaisista" näyistä onnettomuuspaikalla. Monet kertovat kuulleensa valtavan pamauksen.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijöitä junaonnettomuuspaikalla raiteilla Santiago de Compostelassa 24. heinäkuuta 2013.
Pelastustyöntekijöitä onnettomuuspaikalla Santiago de Compostelassa 24. heinäkuuta 2013. Oscar Corral / AFP / Lehtikuva

- Olin kotona ja kuulin jotain kuin ukkosen jyrähdyksen. Se oli erittäin kova ääni, ja siellä oli paljon savua, sanoo 62-vuotias Maria Teresa Ramos, joka asuu vain metrien päässä onnettomuuspaikasta.

- Se oli katastrofi, ihmiset itkevät. Kukaan ei ole koskaan nähnyt mitään tälläistä, hän jatkoi.

Francisco Otero, 39, puolestaan oli kylässä vanhempiensa kotona aivan radan vieressä. Hän sanoo kuulleensa valtavan pamahduksen: "aivan kuin olisi ollut maanjäristys".

- Aivan ensimmäinen näkemäni asia oli naisen ruumis. En ole koskaan nähnyt kuollutta ruumista aiemmin. Mutta ennen kaikkea huomioni kiinnittyi siihen, että oli aivan hiljaista. Oli savua ja pieni tulipalo, Otero kuvaa.

- Naapurini yritti vetää ulos ihmisiä, jotka olivat juuttuneet vaunujen sisälle. Hän käytti kirvestä ja vasaraa apuna, mutta lopulta he pääsivät ulos käsisahan avulla. Se oli epätodellista, hän jatkaa.

Cadena Ser -radiokanavalle puhunut matkustaja Ricardo Montesco kertoi, että kaikki tapahtui hyvin nopeasti:

- Vaikutti, että mutkassa juna alkoi taipua ja vaunut kasautuivat toistensa päälle. - - Paljon ihmisiä litistyi alle. Yritimme tunkeutua ulos vaunun pohjalta ja huomasimme, että juna on tulessa, Montesco kuvasi.

Onnettomuudessa kuoli ainakin 78 ihmistä, joista 73 heti junassa. Onnettomuudessa loukkaantui lähes 180 ihmistä, joista parinkymmenen vammat ovat erittäin vakavia. Junassa oli 247 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi