1. yle.fi
  2. Uutiset

Auktoriteettiusko koetuksella - kenellä on valta teidän perheessänne?

Lasten ja nuorten kunnioitus auktoriteetteja kohtaan on muuttunut. Tutkijan mukaan syynä ovat muuttuneet kasvatusasenteet, mutta myös koko yhteiskunnan muutos. Miten vanhempien pitäisi kasvattaa lapsiaan? Miten löytyy kultainen keskitie neuvottelun ja rajojen asettamisen suhteen?

Osallistu
Usein lapset ja vanhemmat eivät pääse yksimielisyyteen älylaitteiden käytöstä.
Yle / Stina Tuominen

Lasten ja nuorten auktoriteetin kunnioitus on muuttunut radikaalisti viime vuosien aikana. Nykylapsi ei ota mukisematta vastaan käskyjä, vaan saattaa kyseenalaistaa aikuisen vallan.

- Jos aikaisemmin lapsi kääntyi aikuisen puoleen katsoakseen auktoriteettia, niin nyt usein aikuiset kääntyvät lapsen puoleen ottaakseen lapsen ajatuksista, mielipiteistä ja tarpeista selvää, selittää psykologian lehtori Merja Korhonen Itä-Suomen yliopistosta.

Usein kuultu väite siitä, että vanhemmat eivät enää kasvata lapsiaan, ei tutkijan mielestä pidä paikkaansa. Korhosen mukaan kyse on ennemminkin siitä, että hierarkiat koko yhteiskunnassa ovat muuttuneet.

Vanhempien ei ole kuitenkaan aina helppo tasapainoilla kasvattajan roolissaan.

Sellainen vanha kurikomento ei enää edes onnistuisi, koska lapset ja nuoret tietävät, etteivät aikuiset voi kohdella lapsia miten hyvänsä, että lapsilla on oikeuksia ja myös lainsäädännössä tämä on kirjattuna, Korhonen sanoo.

Miten vanhempien pitäisi kasvattaa lapsiaan?

Keskustelu jatkuu maanantaina Ajantasassa

Ensi maanantaina Ajantasan Suoran Linjan keskustelussa puhutaan kasvatuksesta, auktoriteetin tarpeesta ja muun muassa siitä, miten eri kasvatustavat toimivat käytännössä.

Ohjelmassa on vieraana lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri ja tietokirjailija Raisa Cacciatore.

Voit osallistua keskusteluun soittamalla suoraan lähetykseen numeroon 0203 17600, lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ajantasa@yle.fi (siirryt toiseen palveluun).

Ajantasan Suora Linja radioaalloilla maanantaina 29.7 kello 10.03-11.00.

Lue seuraavaksi