SPR huolissaan uusien lahjoittajien värväämisestä suoraveloituksen loppuessa - "Olemme saaneet perhosia mahaan"

Unicefissa ei uskota lahjoittajien kaikkoavan uusien maksukäytäntöjen myötä. Unicefin varainhankintapäällikkö huomauttaa, että nykyisten kuukausilahjoittajien ei tarvitse tehdä suoraveloitusuudistuksen takia yhtään mitään.

Kotimaa
Suoraveloituksen päättyminen aiheuttaa vaikeuksia Suomessa toimiville avustusjärjestöille. Aiheesta Aamu-tv:ssä keskustelivat Unicefinin varainhankinnan päällikkö Minna Karvinen ja SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.
Suoraveloituksen päättyminen aiheuttaa vaikeuksia Suomessa toimiville avustusjärjestöille. Aiheesta Aamu-tv:ssä keskustelivat Unicefinin varainhankinnan päällikkö Minna Karvinen ja SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.

Hyväntekeväisyysjärjestö Suomen Punainen Risti on huolissaan pankkien suoraveloituksen loppumisesta ensi vuoden alussa. Avustusjärjestöissä pohditaan parhaillaan kuumeisesti, miten kaduilla tapahtuva lahjoittajien värväys hoidetaan sen jälkeen, kun suoraveloitus poistuu käytöstä.

Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho huomauttaa, että hyväntekeväisyysjärjestöjen erityistarpeet jäivät huomiotta, kun suoraveloitusuudistusta lähdettiin Suomessa viemään eteenpäin. Uudistus lähti hänen mukaansa liike-elämän tarpeista.

- Varsinkin uushankintapuolella me olemme saaneet vähän perhosia mahaan sen takia, että loppuuko se kokonaan vai voidaanko me jatkaa, Laiho sanoi torstaina Ylen aamu-tv:ssä.

Laihon mukaan uudistuksessa tavoiteltu paperittomuus tarkoittaisi sitä, että järjestöjen varainhankkijoiden pitäisi kantaa mukanaan tietokoneita tai ottaa vastaan luottokorttimaksuja. Tämä olisi monimutkaista ja kallista.

Toivomme, että pääsemme jonkinlaiseen ratkaisuun, jossa valtakirjatyyppinen käytäntö voisi jatkua

Hannu-Pekka Laiho

- Ihmisiä myös vähän epäilyttää antaa kadulla omat henkilö- ja pankkitietonsa. Se oli aika hankalan tuntuista. Nyt toivomme, että pääsemme jonkinlaiseen ratkaisuun, jossa valtakirjatyyppinen käytäntö voisi jatkua, Laiho selittää.

Kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannukset

Laiho arvioi suoraveloituksen loppumisen aiheuttavan kymmenien tuhansien eurojen lisäkustannukset järjestölle. Hän toivoo pankkien tulevan kustannuksissa vastaan yhteiskuntavastuun nimissä.

- Toivotaan, että pankit hinnoittelevat avustustyöhön menevät lahjoitukset eri lailla kuin liike-elämän rahavirrat, Laiho vetoaa.

Unicefin varainhankinnan päällikkö Minna Karvonen muistuttaa, että nykyisten kuukausilahjoittajien ei tarvitse tehdä uudistuksen takia yhtään mitään. Olemassa olevat suoraveloitussopimukset muuttuvat ensi vuoden alussa joko e-laskuiksi tai suoramaksuiksi.

Karvosen mukaan järjestö aikoo syksyllä kokeilla uusien lahjoittajien saamista e-laskulle.

- Sitten olemme viisaampia, kun tiedämme miten se toimii, Karvinen sanoo.

Perusideahan säilyy ihan samana, että ihmiset haluaa auttaa joka kuukausi.

Minna Karvonen

Karvosen mukaan lähes kaikkien järjestöjen lähes kaikki kuukausilahjoittaminen tapahtuu suoraveloituksen kautta. Hän ei ole kuitenkaan huolissaan lahjoittajien kaikkoamisesta.

- Perusideahan säilyy ihan samana, että ihmiset haluaa auttaa joka kuukausi. Tämä muutos on enemmän maksutekninen seikka, Karvinen arvelee.

Unicefilla on tällä hetkellä noin 80 000 ja SPR:llä noin 30 000 kuukausilahjoittajaa. Kaiken kaikkiaan järjestöjen varainhankinnassa liikkuu noin sata miljoonaa euroa.