1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Fillarin farmarimalli pistää aikuiset polkemaan lastenkin edestä

Autot voi nyt jättää autotalleihin ja istuttaa lapset pyörien päällä kulkevaan laatikkoon. Kypärä päässä ja turvavöissä lapsi on turvassa, vaikka kuski kaatuisi. Laatikko saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia esimerkiksi katukiveysten kanssa.

Liikenne
Kuvassa tavarafillari ja kaksi lasten pyöräilykypärää sekä aikuisten kypärä
Kia-Frega Prepula

Polkupyöräily ja polkupyörien tuunaaminen nostaa päätään kesäaikana. Pyörän selästä maisemat ehtii tutkailla tarkemmin.

Uusien ilmiöiden, laatikkopyörän ja kuljetuskärryjen, myötä myös lapsiperheet pääsevät yhteiselle pyöräretkelle.

Lahtelaisessa Leppäsen pyörä -liikkeessä kuljetuskärryt on jo myyty tältä kesältä loppuun. Ihmiset kyselevät kärryjen perään, mutta hinta saa monet tyytymään perinteiseen lastenistuimeen.

Kuljetuskärryt antavat kuitenkin enemmän turvaa lapselle.

Kärryjä ei juuri talvella vedetä, mutta tähän laatikkopyörään voi kyllä laittaa nastat alle.

Seppo Leppänen

- Jos kuski kaatuu, niin lapset eivät kuitenkaan satuta itseään. Kärryt saattavat kyllä kipata, mutta niissä on turvakaari ja turvavyöt, kertoo yrittäjä Seppo Leppänen.

Nastat alle talveksi

Tavarapyörät, eli laatikkopyörät, ovat Leppäsen mukaan kuljetuskärryjä tuoreempi ilmiö. Lapsiperheille löytyy aivan oma mallinsa.

- Niihin on tehty lasten kuljetusta varten oma laatikko lapsille. Niissä on turvavyöt, penkit ja sadesuojat.

Helsingin polkupyöräilijöiden varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo kertoo, että laatikkopyörät ovat yleistyneet huomattavasti. Jotkin firmat käyttävät pyöriä asiointipyörinä, mutta iloisia lapsia laatikoista useimmiten löytyy.

- Jos olisin saanut lapsena tuollaisessa matkustaa, niin olisi se kivempaa ollut kuin autossa istuminen. Autosta tai tavallisesti lastenistuimesta ei välttämättä edes näe mitään, Ollitervo tuumaa.

Laatikko kuitenkin aiheuttaa ongelmia reunakiveyksillä.

- Olen kuullut sellaista kommenttia, että etupyörää ei saa nostettua kiveyksen yli kuten normaalissa pyörässä, Ollitervo kertoo.

Hurjimmat suomalaiset pyöräilevät läpi talven. Lapset voi istuttaa penkkiin myös talvipakkasilla. Lämmitystä laatikkopyörästä ei kuitenkaan löydy.

- Kärryjä ei juuri talvella vedetä, mutta tähän laatikkopyörään voi kyllä laittaa nastat alle, yrittäjä Leppänen kertoo.