Hyppää sisältöön

Lihapulla on makoisa lahja ruotsalaisesta ruokakulttuurista

Jos ruotsalainen ruokakulttuuri on jotain hyvää tuonut suomalaiseen ruokakulttuuriin, niin lihapullat. Hyvät lihapullat syntyvät kunnon jauhelihasta ja perusaineksista. Eineslihapullat kannattaa keittiömestarin mukaan heittää seinälle.

Ulla Liukkonen
Lippu heilui ja nauru raikasi kun keittiömestari Ulla Liukkonen valmisti herkulliset ruotsalaiset lihapullat. Kuuntele miten lihapullat kannattaa valmistaa ja mitä Liukkonen on mieltä ruotsalaisesta ruokakulttuurista.
Lihapullat saivat kermaisen kastikkeen. Kuva: Marjut Raunio / Yle

- Monelle tulee lihapullista mieleen lapsuus, kertoo monessa liemessä keitetty keittiömestari  Ulla Liukkonen.

Aidossa lihapullassa pitää Liukkosen mukaan olla sika-nautajauhelihaa, tai naudan jauhelihaa missä on joukossa hieman sian jauhelihaa.

- Sitä kaikkein rasvaisinta lihaa ei kannata laittaa, neuvoo Liukkonen.

Kunnon ruotsalaisiin lihapulliin kuuluvat perusainekset eli jauheliha, suola, pippuri ja sipuli.

- Kyllä minä vähän kermaakin laitan, kun olen tällainen lotraaja. Kerma tuo pehmeyttä. Lisäksi voi ihan hiukan laittaa makua antavia yrttejä, kuten timjamia tai rosmariinia, neuvoo Liukkonen.

Lihapullat ruotsalaisittain

ainekset lihapullataikinaan

400 grammaa nauta-sikajauhelihaa

1 sipuli

1 kananmuna

pippuria maun mukaan

suolaa maun mukaan

(jos haluat juhlavamman laita mukaan yrttejä tai riistarouhetta)

kastiketta varten 1 dl kermaa, 1 dl vettä ja 2 rkl jauhoja.

Ohje

Kuullota silputtu sipuli pannulla. Anna sipulin jäähtyä. Laita sika-nautajauhelihan sekaan kananmuna, pippuri ja suola sekä jäähtynyt kuullotettu sipuli. Sekoita ainekset keskenään taikinaksi.

Muovaile taikinasta palleroita. Paista pannulla, johon on laitettu voita ja öljyä. Paista lihapullia ensin niin, että ne saavat väriä. Sen jälkeen vähennä lämpöä ja anna lihapullien rauhassa paistua niin, että lihapullat ovat varmasti sisältä paistuneet, mutta jäävät kuitenkin pehmeäksi. Lihapullista ei saa tulla kovia.

Kun lihapullat ovat kypsät, laita pannulle 1 dl vettä ja 1 dl kermaa. Jos haluat laihemman kastikkeen, lisää vettä. Anna hautua hetki. Tarkista maku. Tarjoile perunoiden ja suolakurkun kera.