Vaatetehtaan romahtaminen johti lisäpidätykseen Bangladeshissa

Tehdas romahti huhtikuussa pääkaupungin Dhakan teollisuusalueella. Savarin kaupungin pormestari pidätettiin surkeasti rakennetun tehtaan hyväksymisestä.

Ulkomaat
Bangladeshissa sortuneen tekstiilitehtaan rauniot.
Sortuneen tekstiilitehtaan rauniot Dhakassa huhtikuussa 2013.Abir Abdullah / EPA

Bangladeshissa poliisi on pidättänyt kaupunginjohtajan kolmen kuukauden takaisesta vaatetehtaan romahduksesta.

Pääkaupungin Dhakan alueella sijaitsevan Savarin pormestari Muhammad Refayet Ullah on ollut hyllytettynä virastaan onnettomuudesta saakka. Hän on korkein viranhaltija, joka on saatettu vastuuseen 1 129 ihmisen hengen vaatineesta tragediasta.

Häntä vastaan on meneillään rikostutkinta.

Viranomaisten mukaan pormestarin toimisto salli kolmen lisäkerroksen rakentamisen tehtaaseen, jolla oli lupa kuuteen kerrokseen. Lisäksi hänen alaisensa laiminlöivät tarkastukset sen jälkeen, kun tehtaan seiniin oli ilmaantunut halkeamia.

Hallituksen asettaman tarkastusryhmän mukaan urakoitsijat olivat käyttäneet ala-arvoisia rakennusmateriaaleja kerrosten rakentamiseen.

Yläkerroksiin oli lainvastaisesti sijoitettu painavia generaattoreita, jotta tehdas sai tuotettua vaatteita länsimaisille markkinoille myös sähkökatkosten aikana. Noin 80 prosenttia maan vaateteollisuuden tuotteista päätyy länsimaisille jälleenmyyjille.

Onnettomuus on valottanut maan vaatetehtaiden surkeaa kuntoa, ja Yhdysvallat on jäädyttänyt Bangladeshille myöntämänsä kauppaedut.

Yli kymmenen ihmistä on pidätetty sortumisen vuoksi.

Lähteet: AFP