Kondylooma kirinyt klamydian tasolle

Sukupuolitauteja on todettu Pohjois-Savossa vähemmän kuin viime vuonna. Nuoret ja eronneet käyvät testeissä eniten.

Sukupuolitauteja on hoidettu Pohjois-Savossa tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna.

Esimerkiksi Kuopiossa on tullut ilmi tähän mennessä noin 120 klamydiatartuntaa, kun viime vuonna samaan aikaan tartuntoja oli jo reilut 170. Viime vuosina kondylooma on levinnyt yhtä yleiseksi kuin klamydia.

Myös tippuri on alkanut yleistyä, vaikka tänä vuonna Pohjois-Savossa on todettu vain yksi tapaus. Viime vuonna tippuritartuntoja tuli ilmi 10. 

– Aiemmin tippuri tuli ulkomailta, nyt Suomessa on ollut omia epidemioitaan, Kuopion terveyskeskuksen tartuntatautilääkäri Raija Savolainen kertoo.

HIV ei ole yleinen tauti Pohjois-Savossa. Tänä vuonna ilmi ei ole tullut yhtään tartuntaa. Viime vuonna siihen sairastui 4 ihmistä, koko maassa noin 170.

Eniten opiskelijaikäisillä

Eniten tauteja tavataan 20-25 -vuotiailla.

–  Seksikulttuuri on muuttunut. Nykynuorilla on hyvin paljon kumppaneita ja seksi aloitetaan usein jo rippikouluikäisenä. Monet nuoret käyttävät myös paljon alkoholia ja suurin osa tartunnoista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena, Savolainen kertoo.

Toinen yleinen testeissä käyvä ryhmä on 35-40-vuotiaat, joiden vakituinen suhde on päättynyt.  Savolaisen mukaan sukupuolitautitesteissä käymisestä on tullut ihmisille arkipäiväistä.

Sukupuolitautien tavallisimmat oireet ovat alavatsakivut, kirvely virtsatessa, naisilla poikkeava valkovuoto ja miehillä vuoto virtsaputkesta. Moni tartunta on kuitenkin oireeton. Esimerkiksi suurimmalla osalla klamydian kantajista ei ole oireita lainkaan.

– Hoitamaton sukupuolitauti on vakava asia. Se leviää naisilla kohtuun ja munasarjoihin, miehillä kiveksiin. Pidemmän päälle seurauksena voi olla lapsettomuus, Savolainen sanoo.