1. yle.fi
  2. Uutiset

Vittulanjänkällä kasvaa elinvoimaiseksi ihmiseksi

Vittulanjänkä muuttaa loppukesäksi Lounais-Hämeeseen. Jokioisten kulttuurihöyläämön teatterin näytelmä kertoo koskettavan kasvutarinan, jonka esittäjäkaartista iso osa on nuoria, ja pääosassa on tietysti Populäärimusiikki.

Kotimaan uutiset
Nuoret soittavat ja tanssivat lavalla.
Ville Välimäki / Yle

Mikael Niemen menestysromaaniin perustuva Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä esitetään Jokioisten Vanhassa Höyläämössä, joka on lavastettu ladoksi.

- Latohan on suomalainen perinnemaisema: ladossa synnytään, mennään naimisiin ja siinä välissä eletään koko elämää. Se symbolisoi suomalaista elämää aika pitkälle. Me olemme koettaneet saada tänne kiteytettynä koko elämänkirjo, kertoo näytelmän ohjaaja Tommi Liski.

Pääosa näyttelijöistä on nuoria, ja myös kesäteatterin kohderyhmänä ovat nuoret. Näytelmän viesti on selkeä: maaseutu on nuorelle kalsea kasvualusta, mutta elämänvoimalla siellä kuitenkin kasvaa kunnon ihmiseksi.

- Mun mielestä se maaseutu asettaa just ne rajat, että kun täällä asuu niin vähän, vain pieni kirjo ihmisiä. Täällä on vaan yhtä tiettyä tai kahta tiettyä ihmissorttia, eikä montaa tiettyä niin sitten kun joku on erilainen, niin se erottuu niin helposti, Juuso Karvinen kuvailee.

- Näytelmä kertoo just siitä, että ihmisillä on ollut synkkiä olosuhteita, ja siitä huolimatta ne kasvaa elinvoimaisiksi ihmisiksi, sanoo Emma Tulander.

Jokioisten kulttuurihöyläämön teatterin esittämä Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä saa ensi-iltansa perjantaina 26. heinäkuuta kello 19. Esityspaikkana on Jokioisten Vanha Höyläämö.

Lue seuraavaksi