Suomalainen junaturmapaikalla: Koko kaupunki on hiljaa

Paikalliset surevat ja spekuloivat junaonnettomuuden syitä, kertoo suomalainen Mikko von Bruun Santiago de Compostelasta.

Ulkomaat
Turvakameran kuva turmajunan törmäyshetkestä.
Turvakameran kuva turmajunan törmäyshetkestä.Reuters-TV

Junaonnettomuuskaupungissa kadut ovat tyhjät ja ihmiset viettävät suruaikaa sisätiloissa, kertoo Santiago de Compostelassa opiskeleva suomalainen Mikko von Bruun.

Espanjassa vietetään tänään apostoli Jaakobin syntymäpäivää, joka on yksi vuoden suurimmista juhlapäivistä. Noin 50 000 asukkaan Santiago de Compostelassa on parhaillaan tuhansia pyhiinvaeltajia, jotka ovat tulleet katsomaan kaupungin kuuluisaa katedraalia. Juhlallisuuksien oli tarkoitus kestää viikon.

Pyhiinvaellukseen osallistuva von Bruun oli katedraalin luona odottamassa juhlien alkua, kun junaturma keskiviikkoiltana tapahtui. Katedraalilla oli arviolta parituhatta ihmistä.

- Kun tieto onnettomuudesta tuli, kaikki juhlallisuudet peruttiin. Tuhannet ihmiset lähtivät pois kaupungilta. Kaikki soittelivat ympäriinsä ja kyselivät, oliko junassa sukulaisia tai läheisiä, von Bruun kertoo.

Ihmiset spekuloivat räjähdyksellä

Santiago de Compostelan tyhjillä kaduilla kulkee pääasiassa pelastushenkilöstöä ja ambulansseja. Paikalliset puhuvat von Bruunin mukaan onnettomuudesta ja miettivät, mitä on tapahtunut. Onnettomuuspaikalla radassa on todella jyrkkä mutka.

Juna paiskautui viisimetriseen betoniseinään, kaatui ja osa vaunuista kasaantui toistensa päälle.

- Kukaan ei tiedä onnettomuuden syytä, ja ihmiset spekuloivat, onko junan sisällä räjähtänyt jotain.

Keskiviikkoiltana poliisi tutki von Bruunin repun, kun tämä palasi majapaikalleen neljän kilometrin päähän onnettomuuspaikasta. Viranomaiset ovat von Bruunin mukaan Madridin terrori-iskujen vuoksi todella sensitiivisiä terrorismin suhteen.

Von Bruun on matkustanut usein AVE-nimisellä junatyypillä, jolle onnettomuus tapahtui. Juna on luotijunan ja tavallisen junan välimuoto, ja sen huippunopeus onnettomuusradalla on noin 160 kilometriä tunnissa.

- Junalla matkustaminen on erittäin miellyttävää, eikä minulle ole koskaan ollut ongelmia.

Ihmiset luovuttavat verta

Viranomaiset ovat von Bruunin mukaan varustautuneet onnettomuuden hoitamiseen hyvin. Juhlien takia Santiago de Compostelassa oli valmiiksi paljon poliiseja ja pelastushenkilöstöä.

- Kaikki osallistuvat onnettomuuden hoitamiseen, ja työt jatkuvat tänäänkin.

Viranomaiset pyysivät paikallisia luovuttamaan verta, koska verivarastot olivat loppuneet.

Espanjaan on julistettu viikon suruaika.

- Viikko tästä eteenpäin mennään allapäin koko kaupungissa, von Bruun sanoo.