Värikkäät kukkaistutukset lisäävät viihtyvyyttä Mikkelin keskustaan

Mikkelin kaupunki on kesäloistossaan. Otavan koulutilan istuttamat näyttävän suuret kukka-asetelmat moikkaavat ohikulkijoita Mikkelin entisen lääninhallituksen sisäpihalla. Lisäksi koulutilan kukkia on nähtävissä poliisiaseman läheisyydessä, maistraatin edessä sekä käräjäoikeuden luona. 

Kukkaistutus
Dahlia istutus
Marjukka Hämäläinen / Yle

- Julkinen istutus edellyttää, että on kestäviä kasveja. Kasvin pitää olla joka sään kestävä ja helppohoitoinen, keskustan istutuksista kertova Otavan koulutilan puutarhuri Liisa Koskenalho toteaa.

Otavan koulutilan istutuksilla on yli 30 vuottakestänyt perinne, jonka rungolla istutukset suunnitellaan.

- Aikoinaan ne on suunniteltu ja pitkälti on menty samalla suunnitelmalla. Runko on pitkälti aika sama, pieniä muutoksia on saatettu tehdä väreissä tai kasvivalinnoissa. Aina valitaan helppohoitoisia ja koko kesän kukkivia kasveja, kertoo Koskenalho.

Taimet kasvatetaan itse koulutilalla. Istutukset aloitetaan yleensä kesäkuun toisella viikolla, hallanvaaran mentyä ohi. Kukkien laittoon menee pari päivää.

istutus kukka
Marjukka Hämäläinen / Yle

Kuitenkaan kaikki eivät osaa arvostaa kaupunkia koristavaa kasvillisuutta. Tästä on kokemusta myös Koskenalholla.

- Joskus on käynyt niin, että kukkia on käyty kaivamassa tai lepäilemässä kukkalaatikoissa. Tarpeen mukaan niitä pitää sitten paikata. Ei onneksi kuitenkaan kovin usein.

Pelargonia on kestävin

Istutukset ovat tehty koulutyönä. Mukana istutuksessa on pyritty käyttämään opiskelijoita. Tänäkin vuonna Koskenalho oli somistamassa kukkalaatikoita yhden opiskelijan kanssa.

- Yleensä istutetaan pelargoniaa, kannaa, ahkeraliisaa sekä markettaa ja dahliaa. Enimmäkseen käytetään kaikkien tuntemia perinteisiä kesäkukkia eri väreissä, Koskenalho tuumaa.

Hoidoksi kasvit tarvitsevat enimmäkseen kastelua, sitäkin sään mukaan. Lisäksi Koskenalho kertoo, että kasvualustaan on tehty perusparannus, eli lisätty multaa ja lannoitetta keväällä ennen istutusta. Kasvien hoitaminen kuuluu ISS:lle.

Yleensä kasvit kestävät koko kesän yli. Tänä vuonna keväällä olleen hellejakson vuoksi jouduttiin kuitenkin vaihtamaan osa kukista. Ne olivat ehtineet helteen aikana kuukahtaa.

- Kunhan ne pääsevät vauhtiin niin ne kestävät pitkälle syksyyn jos vain lämmintä riittää.

Julki-istutuksissa olevat kukat käyvät myös kotipuutarhurin pihaan. Esimerkiksi pelargonia on helppohoitoinen. Lisäksi se kukkii koko kesän yli ja kestää paahdetta.

- Kunhan nyppii kuihtuneet pois ja vähän lannoittaa niin pelargonia jaksaa kukkia koko kesän, Koskenalho neuvoo.

Osa kukista ei käy ulkoruukkuihin. Esimerkiksi kuivuudesta kärsiviä ei kannata käyttää julkisissa istutuksissa. Koskenalho käyttää huovinkukkaa ja lobeliaa esimerkkinä.

Sesongit ympäri vuoden

Otavan koulutila pitää huolen, että kukat koristavat ohikulkijoiden arkea sesongista riippumatta. Esimerkiksi joulutähdet, syklaamit ja tulilatvat tulevat joulun seutuun.

- Meillä alkaa puoli vuotta aikaisemmin sesonki. Joulusta kun päästään ohi, helmikuussa tulevat jo ensimmäiset kesäkukkien pistokkaat. Hopealankaa ja pallokrysanteenia on jo kasvamassa syksylle. Pääsiäiseksi tulevat sitten tulppaanit ja narsissit, Koskenalho luettelee.

Palautetta istutuksista tulee vuosittain. Ihmiset kiittelevät koulutilaa kauniista istutuksista.

- Palautetta saadaan ohikulkijoilta ja lähistöllä työssäolevilta ihmisiltä. Heidän mukaansa on mukava työskennellä kukkien näkyessä ikkunoista, Koskenalho kertoo.

Koskenalhosta on tärkeää, että kaupunkikuvaa on somistettu kukkaistutuksin.

- Omaa silmää ne miellyttävät. Haluan uskoa että ne nostavat kaupungin viihtyvyttä. Turistit ja vierailevat ihmiset varmasti tykkäävät. Jos istutuksia ei olisi ollenkaan, olisi julkisivu aika ankea. Tällaiset paikat, joissa voi käydä nauttimassa väriloistosta ja syödä vaikka jäätelöä puistossa, jossa kukat kukkivat, niin kyllä se viihtyvyyttä lisää, Koskenalho sanoo.