1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjailija Vladimir Nekljajev vapaaksi Valko-Venäjällä

Valko-Venäjän viranomaiset ovat vapauttaneet kotiarestista kirjailija Vladimir Nekljajevin. Presidenttiehdokkaana ollut Nekljajev vangittiin mielenosoituksessa vuonna 2010.

Vladimir Nekljajev. Kuva: Reuters-TV.

Valkovenäläinen kirjailija ja oppositiopoliitikko Vladimir Nekljajev on vapautettu kotiarestista. Nekljajev osallistui opposition presidenttiehdokkaana vuoden 2010 presidentinvaaleihin, joita seuranneet mielenilmaukset presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallinto tukahdutti kovaotteisesti. Nekljajev on ollut käytännössä kotiarestissa saatuaan toukokuussa vuonna 2011 kahden vuoden vankeustuomion.

Nekljajevin Suomessa asuva tytär Eva Nekljajeva on iloinen isänsä vapauttamisesta mutta arvostelee Valko-Venäjän oikeuskäytäntöjä.

Nekljajeva kertoo, että tuomari oli tehnyt päätöksen kotiarestin lopettamisesta ilman mitään oikeuden istuntoa ja hänen isänsä tai tämän lakimiehen läsnäoloa.

- Tämä ei ole lainmukaista toimintaa, mutta samalla isäni tyttärenä olen erittäin iloinen, että hänet nyt päästettiin kotiarestista, joten hän pystyy matkustamaan. Toivottavasti hän tulee kohta Suomeen ja näemme pian. Emme ole nähneet vaalien jälkeen eli melkein kolmeen vuoteen ja minulla on kova ikävä, Eva Nekljajeva sanoo.

Eva Nekljajeva ei usko, että hänen isänsä kotiarestin lopettaminen merkitsisi Valko-Venäjän olojen vapautumista. Hän epäilee presidentti Aljaksandr Lukashenkan vaikuttimia.

- Analyysini on, että Lukashenka jatkaa peliä, jota hän on pelannut monta vuotta. Kun hän haluaa länsimaiden tukea, erityisesti taloustukea, hän alkaa vapauttaa poliittisia vankeja. Tämä on toistunut maan historiassa monta kertaa, Eva Nekljajeva sanoo.

- Talousasiantuntijat ovat viime kuukauden aikana sanoneet, että Valko-Venäjän taloustilanne on erityisesti tänä vuonna ollut heikko, ja kaikki maan asukkaat voivat varmaan vahvistaa sen omista kokemuksistaan.

Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen vuoksi Eva Nekljajeva ja Suomen PEN ovat vaatineet Valko-Venäjän vuoden 2014 jääkiekon MM-kisojen perumista.

- Ehdottomasti maassa, jossa on vieläkin poliittisia vankeja, ei voi pitää tällaista tapahtumaa. Kansainvälinen jääkiekkoliitto on näköjään vieläkin eri mieltä, Eva Nekljajeva sanoo.

Suomen PEN on ilmoittanut tyytyväisyytensä Valko-Venäjän viranomaisten päätökseen vapauttaa Nekljajev.

Nekljajev on toiminut myös kirjailijoiden kansainvälisen sananvapausjärjestön, PEN:in, Valko-Venäjän osaston puheenjohtajana.

Joulukuussa 2010 Vladimir Nekljajev pahoinpideltiin ja vangittiin mielenosoituksessa. Toukokuussa 2011 Nekljajev tuomittiin kahden vuoden vankeuteen, mutta tuomiota lykättiin ja siitä muodostui käytännössä kotiaresti.

- Keväällä 2011 vaalien jälkeen isäni sai kahden vuoden vankilatuomion, joka pantiin kahden vuoden tauolle, jolloin isäni oli ihan kuin kotiarestissa. Hän ei pystynyt matkustamaan pois Minskistä, hänellä oli kotiintuloaika kello 20, hänen oli pakko käydä silloin tällöin poliisiasemalla ilmoittautumassa eikä hän saanut osallistua poliittiseen tai muuhun aktivismiin, Eva Nekljajeva kuvaa isänsä tilannetta.

Nekljajevin terveydentilaa heikensi huonolle hoidolle jäänyt selkävamma.

- Isäni on erittäin vahva ihminen eikä ole koskaan valittanut terveydentilaansa, mutta hänelle on jäänyt pahoinpitelystä ja vankeudesta selkävamma, joka on muuttunut krooniseksi, eikä hän ole saanut siihen hyvää hoitoa Valko-Venäjällä, Eva Nekljajeva kertoo ja toivoo, että isänsä pääsee pian matkustamaan Suomeen tutkimuksiin.

Aiemmin tänä vuonna Valko-Venäjän viranomaiset kielsivät Nekljajevin tulon Suomeen. Suomen PEN oli kutsunut hänet vieraakseen Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen.