1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nykytaiteilija ammentaa entisajan käsityötaiteesta

Ateljé Stundars on viidentoista vuoden aikana tarjonnut residenssin kymmenille ulkomaalaisille taiteilijoille. Hakemuksia KulturÖsterbotten saa vuosittain noin 20-30, joista vain noin viidelle taiteilijalle aukeaa mahdollisuus ammentaa inspiraatiota ainutlaatuisesta ympäristöstä. Pohjanmaalle moni mielii erityisesti valon vuoksi.

Kuva: Anna Wikman / Yle

Korealaissyntyinen, mutta jo nuorena Yhdysvaltoihin muuttanut tilataiteilija Soo Sunny Park on onnekas, sillä hän valikoitui tänä kesänä asuttamaan Stundarsin taiteilijaresidenssiä heinä-elokuun ajaksi.

New Hampshiren osavaltiossa asuvalle Soo Sunny Parkille Suomen hiljaisuus on tuttua, mutta kesäpäivien valon kirkkaus yllätti.

- Kuvittelin, että täällä olisi paljon sumuisempaa, mutta päivänvalo onkin todella kirkas. Halusin tulla tähän maailman kolkkaan, koska tiesin, että täällä on valoisat kesät ja pelkkää pimeyttä talvisin. Olin kiinnostunut valon ominaisuuksista täällä, Park sanoo.

KulturÖsterbottenin ylläpitämä Atelje Stundars on toiminut vuodesta 1998, ja se on yksi kansainvälisen Artist in Residence -verkoston taiteilijaresidensseistä. Residenssien tarkoitus on, että taiteilija voi irrottautua normaalista elinpiiristään. Poikkeuksellisen Stundarsista tekee se, että työtiloja käyttää yksi taiteilija kerrallaan.

- Tämä ei ole tyypillinen taiteilijaresidenssi. Tämä on Stundars! Täällä nykytaiteilija asetetaan samaan kontekstiin entisajan kädentaitojen ja taiteen kanssa.

Erityisen vaikuttunut Soo Sunny Park kertoo olleensa pitsinnypläyksestä, jota hänen on ollut mahdollista seurata Stundarsissa kesän aikana. Tämän seurauksena hän on perehtynyt pitsin historiaan, ja pitsin koristeelliset koukerot näkyvät myös hänen Stundarsissa työstämissään luonnoksissa.

- Tämä on kaikki niin hienovaraista, etten osaa sanoa, koska täällä kokemani suoranaisesti näkyy töissäni. Todennäköisesti se käy tiedostamatta.

Suomessa vietetyn ajan Soo Sunny Park käyttää ennen kaikkea uutta inspiraatiota etsien; kokeillen ja muistiinpanoja tehden.

Soo Sunny Park työstää näyttäviä ja kookkaita tilataideteoksia. Hän myös opettaa yhdysvaltalaisessa opinahjossa. Opetustyön vuoksi hänen on mahdollista jättää normaali arkensa vain hetkeksi.

Murto-osa hakijoista saa paikan

Ateljé Stundars tarjoaa vieraileville taiteilijoille ilmaisen työtilan ja asunnon, sekä avustaa pienellä rahasummalla taiteilijan tarvikehankintoja.

Ensi vuoden taiteilijavalinnat on jo tehty. Stundarsin residenssiin on valittu seitsemän taiteilijaa eri puolilta maailmaa. Hakemuksia saatiin 21 kappaletta. Kaiken kaikkiaan 15 vuoden aikana Stundarsin Ateljessa on vieraillut seitsemisenkymmentä taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta.

Kuluvana vuonna Stundarsissa vierailee viisi taiteilijaa. Hakijoita oli kaiken kaikkiaan 27.

KulturÖsterbottenin kulttuurijohtaja Vivan Lygdbäck kertoo, että moni residenssiä asuttanut taiteilija on valinnut jäädä pidemmäksikin aikaa Pohjanmaalle.

Asiantuntijaryhmä tekee valinnat taiteilijoiden työnäytteiden ja suunnitelmien perusteella. Plussaa on, mikäli taiteilija järjestää esimerkiksi näyttelyn oleskelunsa aikana. Moni myös lahjoittaa jonkin teoksen KulturÖsterbottenin kokoelmaan.

Pohjalaismaakunnissa on yhteensä viisi vierasateljeeta tai taiteilijaresidenssiä. Mustasaaren Sulvalla sijaitsevan Ateljé Stundarsin lisäksi Suomen taiteilijaseuran ateljeesäätiö listaa taiteilijaresidenssit Vaasassa, Pietarsaaressa, Kokkolassa ja Alajärvellä.