Oppositiojohtaja salamurhattiin Tunisiassa

Kyseessä on jo toinen oppositiojohtajan murha Tunisiassa tänä vuonna. Edellinen murha johti laajoihin mielenosoituksiin ja hallituskriisiin.

Ulkomaat
Tunisialaiset protestoivat oppositiojohtajan Muhamed Brahmin surmaa.
Tunisialaiset protestoivat oppositiojohtajan Muhamed Brahmin surmaa pääkaupunki Tunisissa 25. heinäkuuta.Mohamed Messara / EPA

Tunisialainen oppositiojohtaja on ammuttu kuoliaaksi pääkaupungissa Tunisissa. Tuntemattomat aseistautuneet miehet ampuivat oppositiojohtaja Mohamed Brahmin tämän kotipihalle torstaiaamuna, kertovat Tunisian valtiolliset tiedotusvälineet ja Brahmin puolue.

- Hänet ammuttiin vaimonsa ja lastensa edessä, puoluetoveri Mohsen Nabti sanoo.

Brahmin tyttären mukaan ampujia oli kaksi ja nämä olivat liikkeellä moottoripyörällä.

Vasemmistolaisen ja maallisen Kansallinen rintama -puolueen johdossa toiminut Brahmi oli jäsen Tunisian kansalliskokouksessa, joka laatii uutta perustuslakia. Brahmi tunnettiin kovasanaisena hallituksen arvostelijana.

Kyseessä on jo toinen oppositiojohtajan murha Tunisiassa tänä vuonna. Oppositiojohtaja Chokri Belaidin helmikuussa tehty murha johti laajoihin mielenosoituksiin ja pääministerin eroon. Oppositio syytti murhasta hallitusta tukevia islamisteja.

Tunisian oppositio oli jo ennakkoon suunnitellut torstaiksi hallitusta vastustavia mielenosoituksia.

Tuhannet ihmiset kokoontuivat murhauutisen levittyä mielenosoitukseen pääkaupunki Tunisissa sijaistevan sisäministeriön eteen. Mielenosoittajat kokoontuivat myös sairaalalle, johon Brahmin ruumis vietiin. Protestoijat rikkoivat autoja sekä sairaalan ikkunoita.

Myös Brahmin kotikaupungissa Sidi Bouzidissa kokoontui tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään. Ihmiset tukkivat katuja ja sytyttivät autonrenkaita tuleen. Myös hallitsevan Ennahda-puolueen toimisto sytytettiin tuleen. Ennahda on tuominnut Brahmin murhan jyrkästi, mutta tämän perhe syyttää puoluetta murhasta.

Kansalliskokous on julistanut perjantain kansalliseksi surupäiväksi Brahmin salamurhan vuoksi. Maan suurin ammattiliitto on ilmoittanut perjantaina järjestettävästä yleislakosta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus