Asuntojen kiertovauhti hidastuu entisestään

Pankit eivät ole tiukentaneet lainaehtojaan, mutta asuntokauppaa hidastaa lainanottajien varovaisuus. Sekä pankit että lainanottajat eivät halua rahoittaa kahta asuntoa.

pankkitoiminta
Asiakas ja kiinteistönvälittäjä
YLE Etelä-Karjala

Asuntokaupan hiljentyminen johtuu pankkien mukaan siitä, että kahden asunnon loukkuja varotaan aikaisempaa enemmän. Esimerkiksi Lappeenrannan Handelsbankenista sanotaan, että he eivät halua enää rahoittaa kahden asunnon loukkuja. Asunnon vaihtajat ovat myös selkeästi varovaisempia.

Samaa kerrotaan myös Etelä-Karjalan säästöpankista. Pankinjohtaja Pekka Ryynäsen mukaan asuntojen kiertovauhti on hidastunut ja hidastuu entisestään juuri sen vuoksi, kun uutta asuntoa ei haluta ostaa ennenkuin vanha on myyty.

Lainaehtoja ei ole tiukennettu

Asuntolainan myöntöehdot eivät ole pankkien mukaan juurikaan muuttuneet viime vuosina. Tiukennusta on tullut jonkin verran siihen, että kovin pitkiä laina-aikoja ei enää myönnetä. Lainankorkojen ollessa hyvin alhaalla, kuten nyt, halutaan varmistaa, että lainanottajalla on varaa lainan takaisinmaksuun siinäkin tilanteessa, että korot nousevat.

Eteläkarjalaisissa pankeissa uskotaan korkojen joka tapauksessa nousevan jossain vaiheessa. Jokaisen lainanottajan kohdalla lasketaan hänen takaisinmaksukykynsä kuuden prosentin korolla, vaikka 12 kuukauden euribor-koroko on viime kuukausina vaihdellut 0,5 prosentin molemmin puolin.