Kiviteollisuus kamppailee kovassa kilpailutilanteessa

Sen lisäksi, että suomalaiset yritykset kilpailevat keskenään, tulee markkinoille halpaa katukiveä Kiinasta, huokaistaan Pirkanmaalla.

talous
Tampereen tuomikirkon ikkuna.
Petri Aaltonen / Yle

Pirkanmaalaista kiviteollisuutta ovat koskettaneet myös konkurssit. Täkäläisen tuotannon vahvuus on kuitenkin laatu raaka-aineesta valmistukseen, arvioi Tampereen Kovakivi Oy:n toimitusjohtaja Tapani Elomaa.

Kiviteollisuusyhdistyksen hallituksessa istuva Elomaa muistuttaa myös, että kivihankinnassa jos missä, kannattaa ajatella pitkäjänteisesti.

- Vanhana tamperelaisena ja kurulaisena tuntuu tosi hyvältä, että Tampereen kaupunki käyttää hyvin paljon kurulaista kiveä. Sitä on käytetty jo pitkästi yli sata vuotta: Wivi Lönnin paloasema, Tuomiokirkko, Satakunnansilta, Tammerkosken partaat ja näin poispäin. Kun niissä tehdään korjauksia ja remontteja, voidaan käyttää samaa kiveä, mitä kohteeseen on pantu esimerkiksi sata vuotta sitten.

- Mutta sitten on valitettavasti niitä huonompiakin esimerkkejä, missä taas pelkkä hinta on ainoa kriteeri, millä tehdään kivivalinta, harmittelee Tapani Elomaa.