Marjayrittäjät joutuvat sietämään rasismia

Thaimaalaisia marjanpoimijoita Suomeen tuova Kiantama ottaa vuosittain vastaan toista sataa enemmän tai vähemmän vihaista puhelua. Joskus teksti on varsin tylyä.

Kotimaa
Marjanpoimija kerää mustikoita
Yle

- On ollut jopa tällaisia lauseita, kuin että "parempi jättää marjat metsään kuin että nuo mutiaiset tulis poimimaan". Kyllä siinä keskustelussa rasismikin vilahtelee, kuvailee Pirkka Juntunen marjanjalostamo Kiantamasta.

Juntusen tehtäviä on muun muassa vastata puhelimeen, kun suomalaisilla on palautetta sanottavana marjanpoimijoista. Usein palaute on negatiivista.

Parempi jättää marjat metsään kuin että nuo mutiaiset tulis poimimaan.

Ote thaimaalaisia marjanpoimijoita Suomeen tuovalle Kiantamalle tulleesta palautteesta.

- Vasta tunti sitten soitti vanhempi naishenkilö Juvalta, joka sanoi thaimaalaisten poimineen heidän kasvattamansa marjat. Hän sitten niin kutsutustihaistatti veet ja löi luurin korvaan ennen kuin ehdin selvittää, oliko kyse edes meidän poimijoista, Juntunen sanoo.

Tyypillinen palaute koskee sitä, että thaimaalaiset poimijat ovat tulleet liian lähelle asutusta. Joillekin suomalaisille "liian lähellä" voi tarkoittaa yli sataa metriä.

- Olemme ohjeistaneet poimijoita siitä, että jos taloja näkyy, niin käännytään pois, Juntunen sanoo.

"Kymmenen vuoden päästä tähän on totuttu"

Ilmassa on merkkejä kuitenkin myös poimijoiden hyväksymisestä.

- Kangasniemen kylätoimikunta tuli jopa käymään meidän leirissä. Toivat kahvit ja leivät ja ihastelivat työmiehien ahkeruutta. Tällaistakin on. Mutta useimmiten se paha kello kaikuu kauemmas kuin hyvä kello. Uskoisin kuitenkin, että kymmenen vuoden päästä tähän on totuttu, Juntunen arvioi.

Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta on samaa mieltä. Vasunta uskoo, että yhä useampi suomalainen pitää thaimaalaiset poimijat parempana vaihtoehtona kuin marjojen metsään jättämisen.

- Kyllä se on nähtävissä. Tänä päivänä siinä missä venäläiset, virolaiset ja ukrainalaiset on mansikkapellolla, niin thaimaalaiset on marjametsässä.

Kiantama on järjestänyt thaimaalaisia marjanpoimijoita Suomeen vuodesta 2007. Tänä vuonna poimijoita tulee 500.

Luumäelle saapuu noin sata thaimaalaista

Thaimaalaiset marjanpoimijat aloittavat parhaillaan poimintaurakkaansa myös Etelä-Karjalassa.

Kiantama tuo Luumäelle noin sata thaimaalaista marjanpoimijaa, joista osa on jo majoittunut Taavetin lomakeskukseen. Suurin osa poimijoista oli Suomessa marjoja poimimassa myös viime vuonna.