1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Psykopaatit tuntevat empatiaa, jos haluavat

Tutkimusryhmä uskoo, että heidän tuloksensa voivat muuttaa tapaa, jolla psykopaatteihin suhtaudutaan. Vallitsevana käsityksenä on ollut, etteivät psykopaatit kykene tuntemaan normaalisti tunteita.

tiede
Mies pitelee kättä naisen olkapäällä.
Vallitsevana käsityksenä on ollut, etteivät psykopaatit kykene tuntemaan normaalisti tunteita. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että psykopaateilla olisi ennemminkin terveitä ihmisiä heikempi taipumus tuntea empatiaa.Ville Laakso / Yle

Psykopaatit kykenevät tuoreen tutkimuksen mukaan halutessaan tuntemaan empatiaa. Brain-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) psykopaattisille rikollisille näytettiin videota, jossa ihminen satuttaa toista, ja pyydettiin heitä asettautumaan kärsivän asemaan.

Tutkijat havaitsivat, että tällöin psykopaattien aivoissa aktivoitui osa, joka liittyy empatian tuntemiseen.

Heidän mukaansa tämä auttaa ymmärtämään paremmin sitä, miten psykopaatit voivat olla sekä sydämettömiä että puoleensavetäviä.

Empatian voi "kytkeä päälle"

Vallitsevana käsityksenä on ollut, etteivät psykopaatit kykene tuntemaan normaalisti tunteita. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että psykopaateilla olisi ennemminkin terveitä ihmisiä heikempi taipumus tuntea empatiaa.

- Heiltä ei puutu empatiaa, vaan he voivat "kytkeä" sen päälle ja pois. Oletusarvona näyttää olevan, että se on poissa päältä, tutkimusta tekemässä ollut Christian Keysers Groningenin yliopistosta Hollannista sanoo BBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Professori Essi Viding Lontoon University Collegesta luonnehtii tutkimusryhmän havaintoja mielenkiintoisiksi, mutta varoittaa vetämästä liian suoria johtopäätöksiä.

- Psykopaatit pystyvät tuottamaan tyyppillisen neurologisen reaktion, mutta se ei tarkoita, että he kokevat saman empatian tunteen, Viding huomauttaa.

Lue seuraavaksi