Yhä useampi joutuu turvautumaan toimeentulotukeen

Toimeentulotuen hakijoiden määrä on noussut rajusti. Yksin pääkaupunkiseudulla tukihakemuksia on otettu vastaan tuhansia enemmän kuin tähän aikaan vuotta aiemmin. Tukihakemusten kasvavan määrän takia hakemusten käsittelyaika uhkaa venyä.

perusturva
Mies odottaa sosiaalivirastossa asiointivuoroaan
Apulaiskaupunginjohtajan uupuminen ei näy suoraan sosiaali- ja terveysviraston palveluissa Yle

Toimeentulotuen saajien määrä on kesän aikana kasvanut etenkin pääkaupunkiseudulla. Taustalla on heikko taloustilanne ja sen aiheuttama työttömyyden lisääntyminen.

- Kesäkuun loppuun mennessä puhutaan 2 000 talouden noususta. Se on pari viimeistä kuukautta pysynyt siinä, mutta kyllä minä ennakoisin, että se siitä vielä nousee, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveysviraston nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Leila Palviainen.

Helsingissä tukea saa jo yli 27 000 kotitaloutta. Suurin osa on yksinasuvia työttömiä, mutta joukossa on myös nuoria ja lapsiperheitä.

Sosiaalitoimistoissa on kädet täynnä työtä

Asiakasmäärien nopea nousu on ajanut sosiaalitoimistot ahtaalle. Käsittelypäivien pitäminen lain vaatimassa alle seitsemässä päivässä on vaatinut pinnistelyä.

- Tietysti lähtökohta on, että me teemme töitä niillä resursseilla, mitä meillä on, mutta pakkohan minun on sanoa, että totta kai ilahtuisimme, jos saisimme lisää, Palviainen sanoo.

Tällä hetkellä hakemuspinojen käsittelyyn on tarvittaessa valjastettu myös muuta sosiaalityötä tekevät henkilöt.

- Se tarkoittaa sitä, että tämä aika on pois muusta sosiaalityöstä. Näin asiakkaan muu tukeminen kärsii, sillä raha ei ole se ainut asia, mitä meidän asiakkaat tarvitsevat, sanoo Palviainen.

Tuensaajien määrä huolestuttaa myös päättäjiä

- Totta kai se käy kalliiksi sekä inhimillisinä asioina että veronmaksajien rahoina. Kyllä toimeentulotuki on aina huolestuttava asia ja etenkin Helsingissä, jossa on jo jopa kolmannen, neljännen ja viidennen polven toimeentulotuki asiakkuutta, sanoo Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila.

Sosiaalituen kokonaisuus on yksi lautakunnan tärkeimmistä käsiteltävistä asioista syksyllä. Apua ahdinkoon kaivataan jo valtiotasolta.

- Se on hankalaa jos toimeentulotukiasiat vievät koko ennaltaehkäisevän sosiaalityön ja kaiken sen voimavaran, mitä tarvitaan monella muullakin alueella. Täytyy tätä asiaa nyt lautakunnassakin pohtia, että voidaanko jollakin tavalla myös valtiovaltaan päin olla tässä asiassa yhteydessä, sanoo Anttila.