Hyppää sisältöön

Kuivakäymälät korvaavat yhä useamman vesivessan

Kuivakäymälöiden kysyntä on kasvanut viime vuosina jopa 20 prosentin vuosivauhtia. Suurin osa kuivakäymälöistä menee edelleen mökeille, mutta yhä useampi vaihtaa oman talonsa sisävessan kuivakäymälään.

Kuva: Heidimaria Mäkinen / Yle

Kuivakäymälöiden kysyntä on kasvanut viime vuosina jopa 20 prosentin vuosivauhtia, kertovat kuivakäymälöiden johtavat valmistajat Biolan Oy ja Separett AB.

Useimmat kuivakäymälät menevät kesämökeille, mutta niitä ostetaan myös omakotitalojen pihaan kakkosvessaksi. Yhä enemmän on myös niitä, jotka vaihtavat oman vesivessansa kokonaan pois.

- 20 prosentin vuosittaisesta myyntikasvusta yli puolet menee omakotitalojen piikkiin, arvioi Suomen myynnistä vastaava Uve Forström Separett AB:sta.

Kuivakäymälä omakotitalossa vaatii tilaa

Myös Käymäläseura Huussissa on huomattu kiinnostuksen kuivakäymälöitä kohtaan kasvaneen.

- Meille tulee lähes päivittäin kyselyjä kuivakäymälöiden käytöstä, kertoo projektikoordinaattori Susanna Pakula. Käymäläseura Huussi ry on ekologista sanitaatiota edistävä asiantuntijaorganisaatio.

- Kysytään käymäläjätteen käsittelystä ja kuivakäymälöiden eri malleista. Mallejahan on hyvin paljon, ja usein vessan tilaratkaisut määräävät mallin valinnan.

- Laitteet ovat hyvin eri kokoisia, ja joskus täytyy rakentaa kuilu kompostoriin, ja myös erilaiset nestesäiliöt täytyy myös saada sijoitettua oikeaan paikkaan. Niitä pitäisi olla helppo tyhjentää ja huoltaa. Myös ilmanvaihto täytyy järjestää, luettelee Pakula sisäkuivakäymälän rakentamisen edellytyksiä.

Helppo ratkaisu jätevesiongelmaan?

Kuivakäymälöiden suosiota vauhdittaa haja-asutusalueita koskevan jätevesiasetuksen tuomat uudet vaatimukset. Kuivakäymälän asentaminen vesivessan tilalle pienentää merkittävästi jätevesijärjestelmän vaatimia investointeja.

Täytyy tarkkaan miettiä se, mihin kompostoituneen jätteen aikoo käyttää.

Susanna Pakula, Käymäläseura Huussi ry

- Ihmiset ovat kyllästyneet odottamaan lainsäätäjän lopullisia liikkeitä. Kun asentaa kuivakäymälän ja rinnalle harmaavesisuodattimen tiski- ja suihkuvesille, niin silloin säästää sekä luontoa että rahaa, sanoo Biolan Oy:n markkinointijohtaja Timo Huhtamäki.

Huhtamäen mielestä Suomessa on hiljalleen kasvamassa aivan uusi käymäläkulttuuri, johon liittyy sekä rahan että luonnon säästämisen eetos.

Syntyvälle lannoitteelle täytyy löytää käyttöä

Kuivakäymälät toimivat usealla periaatteella, mutta yhteistä niille on se, että jäte kompostoidaan vaikkapa puutarhan lannoitekäyttöön. Tosin jätettä polttavakin malli löytyy, jolloin lopputuotteena on pelkkä tuhka.

- Kuivakäymälää harkittaessa täytyy tarkkaan miettiä se, mihin kompostoituneen jätteen aikoo käyttää. Useimmiten se menee puutarhaan, toteaa Susanna Pakula.

Kuivakäymälöiden virtsankäsittely toimii monilla periaatteilla. Jotkut mallit haihduttavat nesteet pois, toiset keräävät sen erilliseen säiliöön.

- Virtsa on hyvin ravinteikasta, joten sen erilliskerääminen kannattaa, sanoo Susanna Pakula.

Nestemäistä lannoitetta voi käyttää esimerkiksi nurmikolle, sillä virtsa sisältää erityisen paljon typpeä. Myös kuivan puutarhajätteen kompostointikiihdyttimenä virtsalannoite toimii erinomaisesti.

Lannoitteen tarveaika kestää Suomessa vain muutaman kesäkuukauden. Talviaikaan nestemäisen jätteen säilyttäminen tuokin oman haasteensa.

- Meillä on jätteet polttava malli, jossa neste haihdutetaan ensin pois, kertoo Uve Forström Separett AB:sta.

Polttava kuivakäymälä toimii sähköllä, joten käyttökustannuksia kertyy.

- Mallissa on pieni ja iso "huuhteluohjelma", jotka kuluttavat  0,3-1,2 kW käyttökerralla. Ison huuhtelun kuluttama sähkö maksaa noin 20 senttiä, havainnollistaa Forström.