Jörn Donner palaa eduskuntaan - "Olen aivan ulalla"

Politiikkaan palaava Jörn Donner uskoo pääsevänsä nopeasti takaisin sisälle eduskuntatyöhön. Aiemmin vastavoimanaan pitämänsä perussuomalaisten Donner arvioi lieventäneen kantojaan kahden vuoden aikana. Donner aloittaa syksyllä neljättä kertaa kansanedustajana, kun RKP:n Astrid Thors siirtyy Etyjin tehtäviin.

Kotimaa
Jörn Donner Päivän kasvo -ohjelman vieraana.

Jörn Donner oli ehdolla vaaleissa Ruotsalaisen kansanpuolueen listoilla sitoutumattomana vuonna 2011. Hän jäi vain muutaman kymmenen äänen päähän eduskuntapaikasta.

Yksi syy ehdokkuuteen oli se, että Donner halusi toimia vastavoimana perussuomalaisille. Yle Uutisten Päivän kasvo -ohjelmassa vieraillut Donner ei enää näe tilannetta yhtä hälyttävänä.

- Perussuomalainen puolue on muuttunut kahden vuoden aikana. He ovat siirtyneet luultavasti kohti keskustaa ja ovat lieventäneet käsityksiään. Puheenjohtaja Timo Soini yrittää vetää linjaa, joka ei ole kovin radikaali.

Donner arvioi, että perussuomalaisten linja tulee lientymään entisestään, jos puolue menee hallitukseen.

"Olen täysin ulalla"

Jörn Donner on toiminut aiemmin kansanedustajana vuosina 1987 - 1995 ja 2007. Aikanaan hän jätti eduskunnan kyllästyttyään "pelkkään puheeseen". Nyt hän näkee tilanteen toisenlaisena niin eduskunnan kuin yleisen tilanteenkin kannalta.

- Vuonna -95 olin saanut tarpeekseni eduskunnasta. Olin silloin väsynyt. Nyt tilanne on toinen. Elämme kriisi-Suomea ja vaikeita aikoja EU:n suhteen, Donner sanoo.

Eduskunnassa aikaansa viettänyt veteraani uskoo pääsevänsä nopeasti kiinni taas ajankohtaisiin asioihin ja eduskunnan työskentelyyn.

- Olen tällä hetkellä täysin ulalla, mutta ehkä kuukauden jälkeen jo tiedän jotain, Donner vakuuttaa.

Donner muistuttaa toimineensa aiemmin eduskunnassa mm. ulkoasiainvaliokunnassa.

"Talous, tyhmeliini!"

Donner pitää nykyisen hallituksen talouspolitiikkaa epäonnistuneena. Silti hän on EU:n ja rahaliiton kannalla.

- "It's the economy stupid", olisiko se suomeksi "Talous, tyhmeliini!". Vastauksia ei näytä löytyvän halltuksestä, koska siellä on liikaa eri mielipiteitä, enkä ole vakuuttunut siitäkään, että asiantuntijat löytävät ratkaisut.

- Nyt olen vakuuttunut eurooppalainen. Haluan puolustaa eurooppalaisia arvoja, sillä onhan se arvojakin, ei vain taloutta. Suomen tilanne on Etelä-Eurooppaan verrattuna parempi, mutta heikkenee päivä päivältä.

Donner nousee RKP:n kansanedustajaksi. Puolueen asemaa hallituksessa Donner pitää melko vähäisenä.

- Nehän on äänettömänä yhtiömiehenä hallituksessa, jossa määräävät isot puolueet SDP ja kokoomus. RKP on pieni tekijä ja näyttää, että ne puolustavat vain ruotsinkielisten asemaa, mikä sinänsä ei ole hassumpi tavoite, mutta ei voi olla politiikan perusta.

Uusi kirja syksyllä

Jörn Donner kirjoitti vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen muistelmateoksen Mammutti, joka julkaisiin helmikuussa 2013. Donnerin mukaan kirjan valmistuminen oli mahdollista, koska häntä ei valittu eduskuntaan, jolloin kirjoittamiselle jäi aikaa.

Eduskuntatyö ei kuitenkaan katkaise hänen kirjoittamistaan. Työn alla on jo uusi teos, jonka on Donnerin mukaan tarkoitus ilmestyä vielä tulevana syksynä.