Vain vähäinen osa kemikaalien vaikutuksista tunnetaan

Harvojen kemikaalien vaikutukset tunnetaan hyvin. Kymmenistä tuhansista tavallisimmista kemikaaleista tunnetaan melko täydellisesti yhden kahden prosentin vaikutukset. Kemikaalien yhteisvaikutukset tiedetään vielä heikommin.

Kuva: Elina Bäckman / Yle

Vain parista prosentista kemikaaleista voi sanoa, että niiden vaikutukset tunnetaan hyvin.

Kemikaaleja on tuotettu vasta 1900-luvulta lähtien, noin sata vuotta. Niitä on olemassa miljoonia, teollisessa käytössä Euroopassa on noin 100 000 kemikaalia, kun laajemmassa, ihmisen ja ympäristön kannalta merkittävässä käytössä on noin 30 000 kemikaalia.

- On löytynyt yllättävän suuria tietoaukkoja ihan laajassakin teollisessa käytössä olevista aineista. Vain aika pienestä prosentista kemikaaleja tiedot ovat riittävät, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kemikaalivalvonnan johtaja Esa Nikunen.

Kuinka pienestä määrästä kemikaaleja sitten tiedetään riittävästi? Nikusen mukaan voidaan puhua vain yhdestä, kahdesta prosentista.

- Voi sanoa, että aika hatarilla tiedoilla tässä ollaan liikkeellä.

- Esimerkiksi OECD:llä on tällaisia testausvaatimuspattereita. Sellaisia aineita, jotka täyttäisivät niiden luetteloiden kaikki kohdat, on vain pari prosenttia laajasti teollisuudessa käytössä olevista aineista. Kemikaaleista niiden tiedot, jotka ovat karkeasti puutteellisia, niitä on noin puolet. Meillä on isoja aukkoja täytettävänä, sanoo Nikunen.

- Muutaman tuhannen aineen tuntemukseen voimme olla tyytyväisiä, niissä lopuissa on sitten paikkailtavaa tuleville vuosille, jatkaa Nikunen.

Tuntemattomissa vaikutuksissa riskejä

Ihmiset ovat päivittäin tekemisissä tuhansien kemikaalien kanssa.

- Kemikaaleja on oikeastaan kaikkialla meidän ympärillämme, alkaen ravinnosta, vaatteista, kosmetiikasta, erilaisista esineistä, kyllä siinä melko monimutkaisen cocktailin kanssa olemme tekemisissä.

Kemikaali-cocktailin yhteisvaikutukset tunnetaan vielä huonommin kuin yksittäisten kemikaalien vaikutukset. Nikusen mukaan yhteisvaikutuksissa puhutaan niin pienistä promilleista, ettei hän uskalla lähteä edes arvioimaan asiaa.

Nikusen mukaan yhteisvaikutukset ovat iso haaste tutkimukselle tulevaisuudessa.

- Niitä pitäisi pystyä nykyistä paremmin arvioimaan, koska tiedot ovat varsin puutteelliset. Nyt pyritään tutkimaan yksittäisten aineiden vaikutuksia ja vähentämään niiden riskejä, kuvaa Nikunen.

- Suhteellisen harvoista yhdistelmistä tunnetaan yhteisvaikutukset. Parhaiten tutkittuja yhdisteitä ovat sellaiset, joilla on ollut lupamenettelyjä pitkään. Näitä ovat esimerkiksi lääkeaineet ja kasvinsuojeluaineet, mutta tavalliset teollisuuskemikaalit ovat melkein jääneet paitsioon näissä tutkimuksissa, arvioi Esa Nikunen Tukesista.

EU:n kemikaalivirasto kokoaa REACH-asetuksen mukaan tietoja kemikaaleista. Aikaisemmin vaarallisten kemikaalien, kuten PCB:n ja DDT:n, haitalliset vaikutukset ovat paljastuneet käytössä vasta vähitellen.

- Toki tietoja pitäisi koota jo siinä vaiheessa, kun aineita aletaan valmistaa, että tiedetään, minkälaisia riskejä ne vaikuttavat ja miten riskeiltä voidaan välttyä, sanoo Nikunen.