Suurin osa Espanjan tuhoisan junaturman uhreista tunnistettu

Galician viranomaiset julkaisevat listan onnettomuuden kuolonuhreista, kun oikeuslääkärit ovat saaneet tutkimuksensa päätökseen. 87 ihmistä on yhä sairaalahoidossa.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijöitä junaonnettomuuspaikalla raiteilla Santiago de Compostelassa 24. heinäkuuta 2013.
Pelastustyöntekijöitä onnettomuuspaikalla Santiago de Compostelassa 24. heinäkuuta 2013. Oscar Corral / AFP / Lehtikuva

Santiago de Compostelan tuhoisan junaturman 80 kuolonuhrista on torstai-iltaan mennessä tunnistettu 67, vahvistaa Galician alueen hallintoneuvoston, Xunta de Galician varapresidentti Alfonso Rueda. El País -lehden mukaan virallisen listan onnettomuuden kuolonuhreista oli määrä tulla julki kello 22 paikallista aikaa, mutta toistaiseksi listaa ei ole julkaistu.

Lehden mukaan lista kuolonuhreista julkaistaan, kun oikeusviranomaiset ovat saaneet tutkimuksensa päätökseen. El Mundo -lehden mukaan oikeuslääkärit tarvitsevat täydentäviä tutkimuksia 13 kuolonuhrin tunnistamiseen. Useiden junassa olleiden matkustajien perheenjäsenet ovat antaneet DNA-näytteitä uhrien tunnistamisen helpottamiseksi.

Noin kolme kilometriä Santiagon keskustasta tapahtuneessa junaonnettomuudessa loukkaantui 130 ihmistä. La Voz de Galicia -sanomalehden mukaan 87 ihmistä on yhä sairaalahoidossa. 33 ihmistä on kriittisessä tilassa, heistä neljä on lapsia.

CNN:n lainaama lähde Yhdysvaltain ulkoministeriöstä kertoo, että ainakin viisi loukkaantuneista on Yhdysvaltain kansalaisia. Kuolleiden joukossa on yksi yhdysvaltalainen. Britannian ulkoministerin William Haguen mukaan yksi maan kansalainen on loukkaantunut onnettomuudessa.

Kolumbian Espanjan suurlähetystö on vahvistanut, että onnettomuudessa kuoli kaksi ja loukkaantui neljä kolumbialaista. Yksi Dominikaanisen tasavallan kansalainen on kadoksissa, eli hän ei ole toistaiseksi kuolonuhrien tai loukkaantuneiden listalla. Torstai-päivään mennessä kaikkia loukkaantuneita ei ollut vielä tunnistettu.

Galician alueen hallintoneuvoston varapresidentti Alfonso Ruedan mukaan uusien uhrien löytymistä ei voida vielä sulkea pois.

Musta laatikko vahvistaa junan kulkenee 190 kilometriä tunnissa

Suuren uhrimäärän vuoksi Santiagon terveysviranomaiset joutuivat pyytämään ihmisiä luovuttamaan verta. Tieto levisi muun muassa sosiaalisessa mediassa välittömästi ja turman jälkeisenä yönä verenluovutuspisteissä oli satojen metrien jonot. Jo seuraavana päivänä terveysviranomaiset ilmoittivat, etteivät he toistaiseksi tarvitse lisää verenluovuttajia.

Santiagolainen tuomioistuin on määrännyt onnettomuustutkinnan, ja poliisi kuulee veturinkuljettajaa syylliseksi epäillyn asemassa. Kuljettaja selvisi turmasta lievin vammoin, ja häntä hoidetaan Santiagossa sairaalassa, jossa häntä vartioi valtion poliisi.

Tuomioistuin on määrännyt veturinkuljettajan kuulusteltavaksi sairaalassa. Tuomari kuulustelee häntä todennäköisesti tänään. Espanjan pääministeri Mariano Rajoyn mukaan maan likenneministeriö on avannut tutkinnan raiteilta suistumisen selvittämiseksi.

Muutamia kuukausia sitten veturinkuljettaja oli vitsaillut Facebook-profiilissaan ajavansa junaa 200 kilometrin tuntinopeudella. Kuljettajan verestä ei löytynyt jäämiä alkoholista.

La Voz de Galician mukaan junan mustasta laatikosta saadut tiedot vahvistavat, että veturinkuljettaja kertoi juuri ennen junan suistumista raiteilta, että juna kulki 190 kilometrin tuntivauhtia. Vielä hetki ennen onnettomuutta vauhtia oli 200 kilometriä tunnissa, joka oli sallittu nopeus onnettomuusmutkaa edeltäneellä rataosuudella. Toistaiseksi ei tiedetä, miksi junan kuljettaja ei hidastanut junaa mutkaan saavuttaessa.

Junayhtiö Renfen mukaan junan korkea nopeus johtui kuljettajan "erehdyksestä".

El País: El maquinista frenó muy tarde (siirryt toiseen palveluun)

El País: Identificados 67 de los 80 muertos en el accidente de Santiago de Compostela (siirryt toiseen palveluun)

La Voz de Santiago: Accidente en Santiago: La caja negra confirma que el tren iba a más de 190 km/h (siirryt toiseen palveluun)

El Mundo: Los últimos 13 cadáveres necesitarán más pruebas para su identificación (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Yle Uutiset