Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella todettu MRSA-bakteerin kantajia

MRSA-bakteerin kantajia todettiin ensin vuodeosastoilla, ja käynnistettyjen seulontojen perusteella Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on löytynyt 31 uutta MRSA-kantajaa. Näistä suuri osa on kotona asuvia kuntalaisia.

Kuva: Jussi Kallioinen / Yle

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen MRSA-kantajien määrä on pysynyt varsin vakaana viime vuosien ajan, mutta nyt käynnistyneiden selvitysten perusteella on löytynyt 31 uutta MRSA-kantajaa. Vt. ylilääkäri Arja Lassilan mukaan näin suuren kantajamäärän löytymistä pidetään epidemiana.

Järvi-Pohjanmaalla on tilanteen vuoksi tiivistetty yhteistyötä Seinäjoen keskussairaalan, sairaanhoitopiirin ja TAYS:n infektioyksiköihin sekä konsultoitu THL:n asiantuntijoita. Alueella toimii MRSA-työryhmä ja selvitystyöhön on irrotettu lisätyövoimaa.

Suomessa uusia MRSA- tapauksia todetaan joka vuosi noin 1300.

Kantajilla bakteeri on oireeton - leviää kosketuksesta

MRSA voi johtaa vaikeisiin sairaalainfektioihin iäkkäillä ja vaikeasti sairailla potilailla. MRSA-bakteeri leviää läheisessä kosketuksessa henkilöstä toiseen. MRSA-kantajuus tarkoittaa sitä, että bakteeri on iholla tai limakavoilla aiheuttamatta oireista tautia. MRSA-infektiossa bakteeri aiheuttaa ihmiselle oireisen taudin.

MRSA eli metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus on stafylokkibakteeri, joka aiheuttaa samantyyppisiä infektioita kuin tavallinen stafylokokki ( iho infektioita tai sairaalapotilaille vakavia, mutta harvinaisia infektioita kuten leikkaushaavainfektio tai keuhkokuume), MRSA on kuitenkin kehittynyt tavallisille stafylokokkiantibiooteille vastustuskykyiseksi, joten sen aiheuttamien infektioiden hoitoon voidaan tarvita laajakirjoisia antibiootteja tai niiden yhdistelmiä.