Erikoistutkija väläyttää suurten määrien ilmoituspakkoa Viron viinarallissa

Suomessa kuolee alkoholiin 3 000 ihmistä vuodessa, kun liikenne tappaa 2 700 vähemmän.

Kotimaa
Nuori nainen odottaa suuren alkoholilastinsa kanssa kuljetusta helsingin terminaalissa kesällä 2013.
Suomalaiset tuovat Virosta siis yhä suurempia yksittäisiä lasteja alkoholia, mutta viranomaisten keinot puuttua siihen ovat rajalliset. Asiaa kommentoi puhelimitse erikoistutkija Esa Österberg Terveyden- ja hyvinvoinninlaitokselta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Esa Österberg kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa perjantaina, että ensimmäinen keino suitsia Viron ja Suomen välistä viinarallia olisi lisätä tiedottamista, jotta ihmiset todella tietävät, mikä on laillista ja mikä ei.

- Toinen asia, mitä on väläytetty, on suurten tuontimäärien ilmoitusvelvollisuus, jolloin saadaan tietää, että onko sama henkilö hakemassa jatkuvasti niin suuria määriä, että hän ei sitä omaan käyttöön hanki, Österberg sanoo.

Hänen mukaansa myös alkoholin ennakkotilausjärjestelmä Virosta on epäselvä tällä hetkellä.

- Sen sääntöjä voisi selkeyttää, jotta tiedettäisiin, miten tämä tuonti tapahtuu.

Österberg painottaa Tullin ja poliisin valvontaa, mutta hän myös tietää resurssipulan, joka vaivaa viranomaisia. Hän toteaa, että kiintiöt ovat menneen talven lumia.

- Kiintiöt ovat historiaa. Niistä jouduttiin luopumaan EU:n osalta vuonna 2004. Niitä ei takaisin luultavasti saada. Pitää muistaa, että kiintiöt pysyvät kuitenkin kolmansiin maihin, kuten Venäjään.

Österberg muistuttaa, että viinaralli ei ole mikään harmiton asia. Liikenteessä kuolee vuosittain noin 300 henkilöä Suomessa, kun taas alkoholi vie hautaan 3 000 ihmistä eli kymmenkertaisen määrän.

- Tärkeää on, kun alkoholilakia uudistetaan, että valtiovalta antaa selvän merkin kansalle kiristämällä alkoholin saatavuutta jonkin verran. Lisäksi valtion pitää olla johdonmukaisesti sillä kannalla, että alkoholin käyttöä pitää vähentää.