1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jauhelihapakkaukset saatiin ruotuun – viranomainen jakaa kiitosta

Kesäaikaan Evira on elintarvikehygienian kimpussa.

Kuva: Raimo Torikka / Yle

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tyytyväinen paistijauhelihan nykyisiin pakkausmerkintöihin. Evira antoi viime huhtikuussa ohjeen, jonka mukaan jatkossa naudan paistijauhelihaa voi myydä vain paistiksi nimetyistä ruhon osista. Virasto teki ohjeen, koska ilmeni, että paistijauhelihaan on yleisesti käytetty muitakin ruhonosia kuin paistia.

Harhaanjohtavat merkinnät pakkauksista piti korjata viimeistään heinäkuun alkuun mennessä. Eviran mukaan lihatalot ovat noudattaneet hyvin ohjetta.

- Mitään kokonaisvaltaista katsausta ei ole tähän asiaan tehty, mutta sen tiedon perusteella, mikä meillä on, niin asia etenee toivotusti. Olennainen harhaanjohtavuus eli paistijauhelihan nimenkäytön osalta näyttää korjaantuneen asianmukaisesti, sanoo ylitarkastaja Annika Nurttila Evirasta.

Evira ei ole tehnyt heinäkuun aikana erillisiä tarkastuskierroksia paistijauhelihan pakkausmerkintöjen takia, eikä virastolla ole käynnissä uusien ohjeiden laatimista elintarvikkeiden nimeämisestä.

- Elintarvikevalvonta on riskiperusteista, ja se kohdistetaan niihin asioihin, mitkä ovat kuhinkin aikaan olennaisia riskin kannalta. Kesäisin monet elintarvikehygieniset asiat ovat pinnalla, Nurttila kertoo.