Koe uusi yle.fi

Poliisi niitti Nousiaisista harvinaisen suuren kannabisviljelmän

Varsinais-Suomen poliisi on hävittänyt tänä kesänä jo yhdeksän kannabisviljelmää. Kuitenkin vain hyvin harva kannabista luontoon istuttaneesta jää kiinni.

Kotimaa
Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä tutkii Nousiaisista löydettyä isoa kannabisviljelmää. Kuvassa kaksi lähes Aro-Heinilän korkuista kannabiskasvia.
Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä tutkii viime kesänä Nousiaisista löydettyä kannabisviljelmää. Kannabiksen kotikasvatuksen suosio on kasvussa, sillä nuoret suhtautuvat entistä positiivisemmin kannabiksen polttamiseen.Eino Telkinen / Yle

Varsinais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä niitti yhdessä kollegansa kanssa Nousiaisista yhteensä 34 kannabiskasvin viljelmän. Hakkuuaukealta keskeltä metsää löytynyt viljelmä on poikkeuksellisen suuri, sillä usein poliisi löytää luonnonviljelmistä vain noin 5-10 kasvia.

Poliisi sai viljelmästä ilmoituksen hortonomilta, mutta kannabiskasvin tunnistaa helposti kuka tahansa. Suotuisissa olosuhteissa kasvi saattaa kasvaa Aro-Heinilän mukaan jopa metrin tai kahden korkuiseksi.

- Tietysti kun se kuivataan, se menee aika pieneksi. Mutta jos se tuossa saa kasvaa kahden metrin mittaiseksi, niin kyllä siitä satoja grammoja tulee. Jos ajatellaan käyttöä, niin yhdestä grammasta kääritään usein useampia sätkiä, riippuen tietysti, millainen ihminen sitä käyttää. Kyllä 34 kasvista valtavan paljon käyttöannoksia olisi tullut, Aro-Heinilä arvioi.

Nuorten käyttö huolestuttaa

Tänä kesänä poliisille on tullut tähän mennessä ilmoituksia yhdeksästä kannabisviljelmästä Varsinais-Suomen alueella. Niitä on löydetty Turun ja Nousiaisten lisäksi muun muassa Paimiosta, Maskusta ja Salosta. Poliisi löytää viljelmiä harvoin itse. Suurin osa tulee tietoon kansalaisten havaintojen kautta.

- Uskon, että nyt kun marjastuskausi alkaa, ja ihmiset liikkuvat paljon metsissä syksyn mittaan, ilmoituksia tulee. Kasvit tulevat isommiksi ja helpommin havaittaviksi, Aro-Heinilä sanoo.

Aro-Heinilä pitää huolestuttavana, että kannabis päätyy paljolti nuorten käyttöön. Viime vuonna Varsinais-Suomessa kannabiksen käytöstä jäi kiinni 134 alle 18-vuotiasta nuorta.

- Jollain tavalla asenteet kannabikseen ovat ennen kaikkea nuorten osalta hyvinkin positiiviset. Sitä ei pidetä huumeena ja verrataan muihin päihteisiin. Kun kysyntä lisääntyy, niin lisääntyy tarjontakin, Aro-Heinilä toteaa.

Poliisi jätti terveisensä lapulle

Vain murto-osa kannabiksen luonnonkasvattajista jää kiinni. Aro-Heinilä arvioi, että luonnonviljelmät ja kotikasvatus ovat yleistyneet samassa suhteessa. Kannabiksen viljely ylipäätään on hänen mukaansa kasvussa.

- Oleellisinta on tässä, että kasvit saadaan nyt pois ennen kuin se on myynnissä ja ihmisten elämää vaarantamassa.

Niitetyt viljelmät toimitetaan huumausainevarastoon, josta ne jatkavat matkaansa keskusrikospoliisille. KRP tuhoaa kasvit tai lähettää ne eteenpäin hävitettäväksi.

- Todennäköisesti ne tuhotaan jossain ongelmajätelaitoksella, Aro-Heinilä sanoo.

Aro-Heinilä jätti Nousiaisten viljelmäpaikalle lapun, jossa lukee poliisin numero, josta viljelmien perään voi kysellä.

- Joku on joskus toki soittanutkin. En niitä yhteydenottoja odotakaan. Tärkeämpää on, että ihminen tietää, kuka kasvit on vienyt. Jos haluaa syytöstä jonnekin esittää, niin tietää mistä syyllisen tähän kitkemiseen löytää.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiilidioksidipäästöt

Päästötutkimuksen tiedoista ja motiiveista nousi väittely – Tutkija: Minulla on etiikka ja ammattitaito

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden