Siirtolapuutarhassa loma kuluu kukkapenkissä

Siirtolapuutarhoissa elämä on yhtä kitkemistä ja yhteishenkeä. Puutarhoihin on kova tunku, mutta tieto vapaista mökeistä kulkee lähinnä suusta suuhun. Tärkeintä lienee, että kerrostaloasukit saadaan asunnoistaan ulkoilmaan, toteaa Kotiniemen siirtolapuutarhayhdistyksen varapuheenjohtaja Markku Rapeli.

ilmiöt
siirtolapuutarha Lahdessa
Jouko Uschanoff / Yle

Kotiniemen siirtolapuutarha sijaitsee viisi kilometriä Lahden keskustasta Heinolan suuntaan. Mökkeilijät pitävät suurena plussana sitä, että mökille voi tehdä kahden tunnin reissun iltaisella.

85 mökin ryhmittymä kokoaa alueelle tiiviin yhteisön. Vanhimmat asukkaat ovat viihtyneet Kotiniemessä puutarhan alkuajoista lähtien, vuodesta 1987.

Mökit ovat noin 30 neliön ja tontit noin 300 neliön kokoisia - ja täynnä kukkaloistoa.

- Kyllähän se niin menee, että miehelle kuuluu nurmen leikkuu ja perunamaa myös, miettii puutarhassa rikkaruohoja kitkevä Helena Helli.

Siirtolapuutarhan yhdistyksen sihteeri Pirkko Kilpeläinen kertoo, että yhdistys toimii kuten taloyhtiökin. Vuosittain tehdään talousarvio ja yhteisistä asioista pidetään huolta.

Toisaalta, kun tälle alueelle tullaan mökkeilemään, niin tiedetään, että täällä asutaan tiiviisti ja naapuri tulee huomioida, vaikka omiin oloihinsakin voi vetäytyä.

Pirkko Kilpeläinen

- Minä olen varmasti tyypillinen tapaus. Asun kerrostaloasunnossa ja alkoi tuntua siltä, että kesäpaikka olisi kiva. Laitoin lehteen ilmoituksen ja minulle tarjottiin siirtolapuutarhamökkiä, Kilpeläinen kertoo omista kokemuksistaan.

Harva kuitenkaan tulee siirtolapuutarhaan ilmoituksen innoittamana. Varapuheenjohtaja Markku Rapeli sanoo, että puskaradio on paras, ja lähes tulkoon ainoa, tapa kuulla vapaista mökeistä.

- Lahtelainen pitää olla, jotta saa täällä mökkeillä.

Yksinkin saa olla

- Sanon aina, että tulen tänne kitkemään ja se on minun tapani rentoutua, kertoo Pirkko Kilpeläinen. Kilpeläinen ei ostaessaan mökkiä ymmärtänyt työmaan laajuutta, mutta sanoo nauttivansa puutarhan tuomista velvollisuuksista.

Alueella on sauna joka on yhteisessä käytössä, joten tiivis yhteisö syntyy väkisinkin. Mökkiläisillä on yhteisiä pieniä harrastuksia ja talkoita.

- On täällä monenlaista pientä yhteistä harrastetta. Säilyy täällä toki yksityisyyskin. Toisaalta, kun tälle alueelle tullaan mökkeilemään, niin tiedetään, että täällä asutaan tiiviisti ja naapuri tulee huomioida, vaikka omiin oloihinsakin voi vetäytyä.

Kilpeläinen sanoo, että jos puutarhan portti on kiinni, ei kukaan myöskään tunge sisään kyläilemään.

- Pointti on se, että kerrostaloasukas saa olla ulkona, kiteyttää Rapeli.