Meripäivät on silakantuoksua, eteläntunnelmaa ja musisointia

Tuoreen meripäiväneuvoksen Seppo Grönvallin ensimmäiset meripäivämuistot ovat jo 1970-luvulta. Myös meripäiväneuvoksetar Eila Lailavuo muistaa silakan tuoksun ja "etelän tunnelman" jo vuosien takaa.

kulttuuri
Meripäiväneuvoksetar Eila Lailavuo ja Meripäiväneuvos Seppo Grönvall
Meripäiväneuvoksetar Eila Lailavuo ja Meripäiväneuvos Seppo GrönvallMari Pekkanen / Yle

- Ensimmäinen Meripäivämuistoni on silakkaravintoloiden rypäs Lehmuskujalla. Meininki oli kuin etelässä, oli uskomatonta miten kaupunki muuttui aina tapahtuman aikaan, toteaa meripäiväneuvoksetar Eila Lailavuo.

Kotkan Meripäivät on järjestetty ensimmäistä vuonna 1962. Meripäiväneuvos Seppo Grönvall kuuli Meripäivistä ensimmäisen kerran ollessaan vielä teinipoika ja asuessaan pohjoisella puolella maakuntaa, Kuusankoskella. Hän vieraili Meripäivillä ensimmäistä kertaa 1970-luvulla, jolloin muutti Kotkaan.

- Ensimmäinen merkittävä kosketus tapahtumaan oli kansainvälinen merimieslaulufestivaali johon osallistuin kuoron kanssa pari kertaa. Toimin kuorossa usein säestäjänä ja kulttuuritoimen töiden kautta olin tietysti myöhemmin myös organisoimassa tapahtumaa.

Seppo Grönvall on toiminut Kotkan kaupungilla monissa eri kulttuurialan tehtävissä, muun muassa kulttuuritoimiston ohjelmasihteerinä, kulttuuriasiankeskuksen johtajana sekä Meripäivien johtajana vuosina 2009-2010. Lisäksi Grönvall ehti toimia 20 vuoden ajan Kymijoen Lohisoiton sihteerinä. Eläkkeelle Grönvall jäi vuonna 2011.

Meripäiviä leimaa Grönvallin mukaan parhaiten yhteisöllisyys, joka korostui etenkin tapahtuman alkuvuosina.

- Nyt yhteinen toiminta on vähän hiipunut, mutta luonto ja meri ovat säilyneet tietysti Meripäiviä määrittelevinä peruselementteinä, Grönvall toteaa.

Meripäiväneuvoksetar Lailavuo kaipaa vanhoilta Meripäivä-ajoilta laivastovierailuja.

- Niitä ei ole enää niin paljon. Muutin itsekin aikanaan sisämaasta Kotkaan. Sisämaasta muuttaneelle laivat olivat harvinainen näky.

"Kotkalainen on kaupungin paras markkinoija"

Eila Lailavuon työtehtävät Kotkan kaupungilla ovat vaihdelleet 30 vuoden aikana kaupunkisuunnittelusta elinkeinojen edistämiseen ja kaupunkimarkkinointiin. Lailavuo on ollut mukana valmistelemassa useaa kaupungin kannalta merkittävää elinkeinopoliittista päätöstä. Yhtenä esimerkkinä mainitaan Mussalon sataman rakentaminen. Myös yrityksille tarjottavia kaupungin palveluja on kehitetty Lailavuon aikana.

Minkälaisena pitkään Kotkaa ja sen kehitystä seuranneen Lailavuon mielestä näyttää kaupungin tulevaisuus?

- Kotkalla on kaikki mahdollisuudet pysyä elävänä kaupunkina. Nyt täytyy vain toivoa, että metsäteollisuus kehittyy. Ja juurihan Stora Enson Sunilan tehtaalta kuultiin positiivisia uutisia sinne rakennettavasta biovoimalasta. Toivottavasti se on taas alku jollekin uudelle, Lailavuo toteaa.

Lailavuon mukaan tärkeintä on tuoda oma kaupunki myönteisesti esiin julkisuudessa.

- Kaupunkilaiset ovat Kotkan parhaita markkinoijia. Tottakai huonotkin asiat täytyy tunnustaa, mutta ei niitä tarvitse muualla mainostaa. Ongelmat voidaan ratkoa täällä paikan päällä.

Meripäivä ei ole joka päivä

Kulttuurin parissa uransa tehneen Grönvallin mukaan Kotka kaipaa lisää niin pieniä kuin suuriakin tapahtumia.

- Meripäiviä ei ole joka päivä. Tärkeintä on, että löytyy aktiivista väkeä ja toimintaa kulttuurin saralla.

Eläkepäivillään Etelä-Amerikassa matkustellut Grönvall kaipaisi suomalaiseen tapahtumakulttuuriin myös lisää piristystä.

- Seurasin karnevaalitunnelmaa matkallani Argentiinassa ja melkein kadehtien katseli sitä ilon ja värin määrää. Samaa meininkiä pitäisi tuoda Kotkaankin, Grönvall sanoo.

Merineuvos ja merineuvoksetar viettävät perjantaina kiireisen päivän kierrellen muun muassa sairaalassa ja vanhainkodissa tervehtimässä ihmisiä.

- Onneksi tuo neuvoskumppani ottaa soittimenkin mukaan, hymyilee Lailavuo ja Grönvall kertoo, että perjantaina kuullaan Kotkassa harmonikan soittoa.

Kotkan kaupunki valitsee meripäiväneuvoksen ja -neuvoksettaren vuosittain tunnustuksena merkittävästä panoksesta Kotkan ja kotkalaisuuden hyväksi.