1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Antti Hyyrynen

"Rockissa sukupuoli on epäoleellinen asia"

Barbe-Q-Barbies-yhtyeen basisti Minttu Murasen mielestä sukupuoli ei ole määrittelevä tekijä soittamisessa. Stam1nan Antti Hyyrysen mielestä on keskiaikainen oletus, ettei naisilla olisi samoja kykyjä soittaa rockia kuin miehillä.

Antti Hyyrynen
Stam1na-yhtyeen Antti "Hyrde" Hyyrynen ja Barbe-Q-Barbies-yhtyeen Minttu Muranen
Minttu Muranen ja Antti Hyyrynen uskovat, ettei 50 vuoden kuluttua käydä enää keskusteluja rockin sukupuolisuudesta. Kuuntele haastattelu klikkaamalla kuvaa

Barbe-Q-Barbies-yhtyeen basisti Minttu Murasen mielestä sukupuolen alleviivaus rockin soittamisessa on irrelevanttia.

- En ainakaan ole nähnyt, että kukaan soittaisi tisseillä tai pimpillä. Kuitenkin sukupuoli nähtävästi kiinnostaa ja on jonkinlainen kuriositeetti. Ovathan naiset edelleen vähemmistössä rock-kulttuurissa, Muranen huomauttaa.

Itsensä ennemmin poikamaiseksi bändiksi kuin poikabändiksi nimittävänStam1na-yhtyeen Antti "Hyrde" Hyyrynen korostaa aivojen olevan se suurin sukupuolielin.

- Aivoista ne rock-ajatukset kumpuavat. Ei tisseillä tai kikkelillä tarvitse soittaa, mutta ajatukset rock'n'rollissa ovat vain olleet aika miehisiä.

"Naisbändi saadaan helpommin kaupaksi"

Stam1nan Hyrden mielestä on keskiaikainen oletus, ettei naisilla olisi samoja kykyjä soittaa rockia kuin miehillä.

- Se on vain hienomotoriikkaa ja tunteiden esittämistä. Mie väittäisin, että naiset esittävät tunteensa jopa värikkäämmin ja tehokkaammin kuin miehet.

- Alalla on vähemmän naisia. Ei ole niin paljon hyviä naissoittajia, se on vain fakta, Muranen jatkaa.

Tilanne on kuitenkin muuttunut dramaattisesti vuosien varrella. Rokkarit uskovatkin, ettei 50 vuoden kuluttua keskusteluja rockin sukupuolisuudesta käytäisi.

- Uskon, että siihen suuntaan olemme menossa. Se on jo tapahtunutkin, ja bändikouluissa rupeaa olemaan tyttöjä hyviä määriä. Kun itse aloitin, oli todella ihmeellistä, että tyttö soitti rockbändissä. Nykyisinhän sillä myydään, bändin voi saada helpommin kaupaksi, kun siinä on kaikki mimmejä, Muranen lataa.

- Jos Suomessa likka ilmoittaa haluavansa soittaa rumpuja, varmasti hänelle annetaan siihen mahdollisuus. Ei ole sellaista opettajaa, joka sanoo, että mitä sie nyt noilla riukukäsilläsi meinaat tehdä, Hyrde päättää.

Ota kantaa YleX:n netissä: Onko sukupuolella väliä rockissa? (siirryt toiseen palveluun)

YleX: Barbe-Q-Barbiesin Minttu Muranen ja Stam1nan Hyrde: Ei rockia soiteta tisseillä tai kikkelillä (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi