1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuningattaren tittelistä kisaava Wizard Stina pärjää, jos ei laukkaa

Mikkeliläinen tamma on kestävä ja nopea. Kuningatarkisaan lähdetään odotukset korkealla.

urheilu
Wizard Stina ja omistaja ja valmentaja Pasi Hirvonen
Riina Ahonen/Yle

9-vuotias suomenhevostamma Wizard Stina käyskentelee koivikon keskellä tarhakavereidensa kanssa leppeässä kesäsäässä päivää ennen h-hetkeä. Tamma pääsi täpärästi mukaan vuoden 2013 Kuninkuusraveihin. Viime vuonna "Tiina" hävisi äänestyksessä, vaikka monen mielestä olisi ansainnut paikan kuningatarlähdössä jo silloin. Nyt paikka heltisi.

- Sinä päivänä kun hevoset valittiin niin tuntui siltä, että maailma repeää. Viime vuonna kun jäi vähän taustalle sieltä, niin siitä pettymyksestä kun päästiin, niin laitettiin vaan fokus Kuopioon. Tämä täpärälle jääminen johtui varmaan siitä kun Stinalle sattui kavio-ongelmia, eikä ihan näyttänyt niin hyvältä ulospäin, mutta minä tiesin, että se on hyvä, Tiinan omistaja ja valmentaja Pasi Hirvonen sanoo.

Ei tammakärki hyvin kaukana ole.

Wizard Stinan omistaja, valmentaja ja ohjastaja Pasi Hirvonen

Odotukset hevosta kohtaan ovat korkealla, varsinkin kun lähtöpaikat ovat molemmissa lähdöissä hevoselle suosiolliset. Tiina starttaa ensimmäiseen lähtöön radalta kaksitoista ja toiseen radalta yhdeksän.

- Takarivistä lähtö on kaikkein paras, se varmentaa sitä raville lähtöä. Ja jos se vaan ravia pistelee, niin kyllä se puolessa välissä vähintään on, jopa totossa. Ei tammakärki hyvin kaukana ole, Hirvonen uskoo.

Vahvuutena kestävyys, heikkoutena laukat

Tiinan vahvuus on sen kestävyys. Pahin uhka sen sijaan on laukka. Siitäkin Hirvonen uskoo päästäneen, kun ravia on viime aikoina saatu entistä varmemmaksi.

- Tuossa viikolla otettiin lähtöjä auton takaa ja toisen takaa ja se lähtee niin varmasti ja hyvin, että luulen, ettei laukkaa nyt. Jos ei sitten joku häiritse sitä. Kaikelle häirinnällehän tämä on hyvin herkkä, että katsotaan, että kaveritkin toimii siellä hyvin sitten.

- Eikä Tiina mikään hidaskaan ole. Kouvolassa se oli kuutos tai seitsemän numerolla ja hurja ero tuli vierestä ja kolmesataa metriä mentiin seitsemäätoista eli ei se nyt hidaskaan ole, Hirvonen kehuu.

Tiina ei majoitu Kuopiossa lainkaan vaan matkaan lähdetään lauantaina ja yöksi tullaan kotiin lepäämään. Matkalle lähtee hermoja rauhoittamaan mukaan tarhakaveri Cinderella.

- Cinderella on semmonen kova luu, että nuokkuu tuolla matkoilla ja Tiinakin on oppinut nukkumaan. Se on niin hyvä matkustaja nyt tällä hetkellä, että kyllä me kotiin tulla yöksi, että se saa levätä. Vaikka siinä jää aika vähän aikaa huilimiseen, mutta kaikki täytyy tehdä hevosen ehdoilla kuitenkin.

Kuningatarkisaan valmistaudutaan kevyellä treenillä

Fysioterapeuttina työskentelevä Hirvonen treenaa hevostaan kuin kilpajuoksijaa ainakin.

- Se vaan sovelletaan hevoselle kärrit perässä. Talvella oli rekitreeniä ja peruskuntoa kasvatettiin pitkillä lenkeillä, Sitten on ollut pikavoimaharjotteita, nopeus ja kestävyysharjotteita. Kun lähdetään hevosta treenaamaan, niin siellä pitää aina olla tarkka siinä, että mitä osa-aluetta millonkin treenataan, ettei aina laiteta rekeä perään tai kärriä ja käydä ajaa pörräytelemässä. Kyllä siellä pitää olla joku ajatus mukana. Se tekee sen itsellekin mielenkiintoiseksi.

Viimeiset kaksi viikkoa Tiina on harjoitellut vain kevyesti.

- Yritetään saada lihakset pehmeäksi. Tänä iltana käyn vain kävelyttelemässä sen. Joskus kun on kilpailuissa käyty niin on kisa-aamuna ajettu kymmenen kilometriä kaksi lämmitystä, niin se oli jo 18 kilometriä juossut ennen kilpailua, mutta on se voittanutkin eli tämä on se sen vahvuus. Mutta noin ei nyt tehdä näissä kisoissa. Mahdollisimman kevyellä lähdetään liikkeelle, että se jaksaa nämä kolme kisaa viedä.

Hirvonen paisti valmentaa, myös ohjastaa hevostaan itse kuningatarkisassa.

- Tuossa naurettiin, että laittaiskohan jääpalapussin kypärän alle. Eli jäitä hattuun ja hyvin rauhallisesti lähdetään liikkeelle ja katsotaan miten hevonen toimii. Eka päivä näyttää sen missä vireessä se on ja katsotaan suunnitelmat sen mukaan.

Lue seuraavaksi