Parikkalassa Suomen oloissa ainutlaatuinen lehtovyöhyke

Parikkala on suomalaisittain harvinaista kasvillisuusaluetta. Alueelta löytyy sellaisia kasveja mitä ei kasva missään muualla Suomessa. Syynä tähän on Laatokan läheisyys, joka luo Karjalan kannakselle omanlaisensa väli-ilmaston.

Kuva: Yle

Parikkala kuuluu Laatokan-Karjalan lehtovyöhykkeeseen, minkä ansiosta alueelle on muodostunut mantereisen ja merellisen ilmaston välimuoto.

- Laatokka-Karjalan lehtovyöhykkeellä on paikoittain hyvin rehevä maaperä ja  myös lämpötila on sopiva. Kesäisin on usein hyvin lämmintä ja talvella on paljon lunta, mikä mahdollistaa talvehtimisen kasveille, kertoo biologi Hanna Aalto.

Suotuisan ilmaston ja muhevan maaperän ansiosta alueelta löytyy paljon harvinaisia kasveja. Jopa sellaisia, joita ei kasva missään muualla Suomessa, kuten rauhoitettu siperiankärhö. Parikkalan alueelta löytyy yleisesti mm. erittäin harvinaista idänkeulankärkeä ja hieman yleisemmin muiltakin lehtoaluilta löytyviä ketoneilikkaa, metsäkaalia, näsiää ja lehtomaitikkaa.

Monet kasveista ovat suomalaisen silmin erikoisen näköisiäkin.

- Lehtomaitikka on eteläinen laji, joka on kannaksen kautta varmaan tänne saapunut. Tässä kasvissa houkuttelee erityisesti sen väritys. Sillä on keltaiset kukat ja violetit ylälehdet, kertoo biologi Eija Tykkyläinen.

Tykkyläinen on tavannut Parikkalassa niin etelästä kuin pohjoisestakin tulleita erikoisia lajeja.

Siikalahdella laaja kasvisto

Parikkalan Siikalahti on tunnettu linnustostaan. Lintuja alueelle houkuttavat runsaat kala- ja hyönteissaaliit, jotka tietysti ovat runsaan kasviston ansiota. Yhtenä esimerkkinä on erittäin harvinainen sahalehti.

Sahalehti vedessä. Kuva: Yle

- Sahalehti mahdollistaa sen, että sudenkorennot voivat esiintyä niin runsaasti Siikalahdella. Sahalehden lehdissä on tosi terävät reunat, joiden lomassa sudenkorennon toukat ovat turvassa linnuilta ja kaloilta.

Ja kuten luonnon kiertokulkuun kuuluu, niin runsaan ja harvinaisenkin kasviston alueelle ovat tuoneet juuri linnut.

Osa erikoisista kasveista on tullut Parikkalan alueelle tuulen mukana, mutta useat esimerkiksi kosteikkokasveista ovat erikoistuneet siten, että niiden siemenissä on väkäsiä, joilla ne tarttuvat lintuihin. Osa kulkeutuu paikasta toiseen lintujen vatsassa.

Monet ovat levinneet Etelä-Karjalaan Venäjältä, mutta alueelta löytyy myös Keski-Euroopassa yleisiä kasveja, kuten saksanpähkinäpuu