Unkarilainen antisemitismi ajaa jo juutalaisia muuttamaan maasta

Juutalaisvihamielisyys on lisääntynyt Unkarissa, jossa elää Euroopan suurimpiin kuuluva juutalaisvähemmistö. Erityisesti nuoria muuttaa pois maasta poliittisista syistä. Unkarissa on ollut myös joitain yksittäisiä juutalaisiin kohdistuneita pahoinpitelytapauksia.

Bet Shalom- yhteisö kokoontuu synagogassa Budapestissa. Kuva: Risto Majaniemi

Antisemitismillä on maassa pitkät perinteet ja se on voimistunut maan nykyisen kansallismielisen oikeistohallituksen sekä äärioikeiston nousukauden aikana.

Budapestissa toimii useita juutalaisyhteisöjä, toiset maltillisemman ja toiset ortodoksisemman uskonnollisen linjan edustajia. Useiden taustalta löytyy maasta sotien aikana emigroituneiden perheiden jälkeläisiä.

Pieni Bet Shalom -juutalaisyhteisö kokoontuu maanantai-iltana juutalaiseen muistotilaisuuteen pieneen synagogaan Budapestissa. Tilaisuuteen saapuu vajaat sata yhteisön jäsentä, suuri osa nuoria. Yhteisö edustaa tavallisia unkarinjuutalaisia, jäseninä on erityisen paljon nuoria. Unkarissa elää reilun 100 000 juutalaisen vähemmistö.

Juutalaisvihamielisyys on lisääntynyt Unkarissa viime vuosina. Myös Bet Shalom -yhteisön jäsenet ovat kokeneet tämän.

- On totta, että antisemitismi on voimistunut Unkarissa viime vuosina. Minulla on ystäviä, joita on pahoinpidelty tai heille on huudeltu kaduilla siksi, että he ovat juutalaisia, kertoo Tamas Besi.

Hän on tullut paikalle vaimonsa kanssa, mukana on myös perheen parikuinen vauva. Nuorten joukossa on monia, jotka ovat liittyneet juutalaisyhteisön toimintaan vasta hiljan.

Bet Shalemin rabbi Zoltán Radnóti kertoo vannoutuneiden juutalaisten elävän kuten ennenkin, mutta pelko on läsnä monen elämässä. Näin tuntevat varsinkin juutalaisuutensa näyttävät henkilöt. He aistivat maan negatiivisen ja pelottavan tunnelman. Varsinkin vanhempi ikäpolvi pelkää, kertoo rabbi.

Kosher-ravintola Budapestissa. Kuva: Risto Majaniemi

Hän sanoo kuitenkin, ettei pelolle voi antaa valtaa vaan juutalaisten on elettävä kuten ennenkin kulttuuriaan ja perinteitään kunnioittaen.

Tamas Besin äänestä kuultaa huoli.

- Vaimoni ja minä olemme syntyneet täällä ja tunnemme maan ja unkarin kielen. Mutta olen sanonut vaimolleni, että jos tilanne huonontuu, me lähdemme maasta. Unkarista on lähtenyt viime vuosina paljon ihmisiä taloudellisista ja poliittisista syistä. Myös juutalaisia ystäviäni.

Juutalaisia on myös muuttanut Unkarista muualle Eurooppaan ja Israeliin.

Museo muistuttaa menneestä

Budapestiin avattiin juutalaisvainojen museo reilut 11 vuotta sitten muistuttamaan unkarilaisia toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista. Unkarista kyyditettiin sodan lopulla yli puoli miljoonaa juutalaista vain joidenkin viikkojen aikana operaatiossa, jossa unkarilaiset itse olivat vahvasti mukana. Antisemitismillä on täällä vanhat perinteet.

- Unkarissa on aina ollut aina antisemitismiä. Ja taloudellisesti huonompina aikoina, kuten nyt, etsitään aina syntipukkeja, sanoo Holocaust museon tutkijaprofessori György Haraszti.

Risto Majaniemi, Budapest
Yle Uutiset