Elävät kuolleet tahtovat Turkuun

Zombikävelyä yritetään järjestää Turkuun. Kulkue saattaa kuitenkin kaatua poliisin vaatimuksiin.

Kotimaa
Zombiewalk Lappeenrannassa vuonna 2009.
Tommi Parkkinen/Yle

Turkuun kaavailtu Zombiewalk-kulkue uhkaa kariutua poliisin vaatimuksiin. Poliisi ei välttämättä katso kulkuetta yleiseksi kokoontumiseksi vaan yleisötapahtumaksi ja saattaakin vaatia järjestäjiä maksamaan siihen kuuluvat maksut. Lisäksi Turun poliisi vaatii kulkueelle ainakin neljä järjestyksenvalvojaa ja huomioliivein varustautuneet liikenteenohjaajat.

Järjestäjä Mira Suovanen pakertaa parasta aikaa turvallisuussuunnitelman kimpussa. Hän lupaa, että tavalla tai toisella zombit tulevat Turkuun elokuun puolivälissä.

- Meillä pitäisi olla jokin mielipide ilmaistavana, jos haluamme järjestää kulkueen yleisenä kokoontumisena. Tarkoitus ei ole ilmaista mitään mielipidettä, vaan pitää hauskaa. Siksi homma pitää vetää kunnolla överiksi, etteivät ihmiset vakavissaan luule, että vaadimme jotain. Voisimme esimerkiksi vaatia elinluovutuksista aivot itsellemme ruuaksi, että zombien olisi parempi asua Turussa.

Aiemmin Suomessa on järjestetty zombikulkueita ainakin Helsingissä, Oulussa, Tampereella, Mikkelissä, Kuopiossa, Joensuussa ja Hämeenlinnassa. Muissa kaupungeissa poliisi on antanut järjestää kulkueen yleisenä kokoontumisena eikä ole vaatinut maksua.

Kulkueet ovat hyvin suosittuja myös muualla maailmalla. Esimerkiksi Venäjälle kaavailtiin zombiekulkuetta performanssistaan tuomittujen Pussy Riot -yhtyeen naisten tukemiseksi.

Turun zombit eivät haukkaa

Zombikävelyt ovat lähtöisin Yhdysvalloista, missä jotkin tapahtumat ovat saavuttaneet valtavan suosion. Zombikävelyiden maailmanennätys kuuluu Minneapolis-Saint Paulin kaksoiskaupungille. Viime vuonna kaupungissa järjestettyyn kulkueeseen osallistui yli 8000 zombiksi pukeutunutta ihmistä.

Turun kulkueen järjestäjät eivät tavoittele aivan yhtä hurjia osallistujamääriä. Suovasen mukaan kaduille voi kuitenkin ilmestyä jopa 200 elävää kuollutta. Zombien on tarkoitus vaeltaa Tuomiokirkolta torin kautta pääkirjastolle.

Maailmalla kaduilla vaeltaneista zombeista säikähtäneet ovat soitelleet virkavaltaa apuun, mutta Suovasen mukaan turkulaiszombeja on turha säikähtää.

- Ei kannata pelätä, jos zombilauma tulee kohti, vaan pysähtyä nauttimaan. Kulkueet ovat yleensä todella hienoja. Ihmiset keksivät kaikenlaisia erilaisia zombipukuja. On nähty esimerkiksi laskuvarjohyppääjäzombia ja prinsessazombia.