Sitkeä myytti elää katkaisuhoidossa kesällä

Valtaosa A-klinikan asiakkaista hakeutuu hoitoon ympäri vuoden, eikä kesä ole mitenkään poikkeavaa aikaa.

Kotimaa
Kuohuviiniä kaadetaan lasiin ravintolan pöydässä.
Yle

A-klinikkasäätiön mukaan katkaisuhoitoon on hakeutunut kesän aikana tasaisena virtana ihmisiä, ja mitään poikkeuksellista ei ole tapahtunut verrattuna aikaisempiin kesiin.

- Meillä ei ole mitään erityistä buumia kesällä tai kesälomien jälkeen. Valtaosa meidän asiakkaista on henkilöitä, jotka eivät ole töissä ja heitä ei haittaa, onko kesä vai talvi. Siellä on kuitenkin pieni joukko uusia asiakkaita, jotka ovat työelämässä. He juovat vapailla liikaa ja haluavat apua ongelmaan, kertoo A-klinikkasäätiön ylilääkäri Pekka Heinälä.

Hänen mukaansa lomakauden ja juhlapyhien jälkeen nähdään se, että joidenkin ihmisten alkoholin hallinta on pettänyt lopullisesti, kun työ ei ole rytmittänyt arkipäivää.

- Puhumme runsaasta alkoholinkäytöstä, joka on päivittäistä tai se kasautuu viikonloppuihin ja muuhun vapaa-aikaan. Hoitoon hakeutuville on alkanut tulla alkoholista terveyshaittoja ja sosiaalisia haittoja, kuten parisuhdeongelmia, työssäkäymisvaikeuksia ja mielenterveysongelmia. Usein sosiaaliset syyt ovat tärkein syy hakeutua hoitoon, sanoo Heinälä.

A-klinikkasäätiön asiakkaista miehiä on kaksi kolmasosaa ja loput yksi kolmasosa on naisia. Yleisin ikä hakeutua hoitoon on 30-50 vuotta ja heillä on ollut alkoholiongelma jo vuosia. A-klinikan asiakkaissa korostuuvat enimmäkseen huono-osaiset ihmiset, jotka ovat syrjäytyneet työelämästä tai he eivät ole koskaan päässeet työelämään.

Alle 30-vuotiaatkin ja yli 50-vuotiaat hakeutuvat hoitoon, mutta esimerkiksi nuorilla on omat syynsä.

- Nuorissa ikäryhmissä, noin 20-vuotiaissa, näkyy se, että huumeiden ja lääkkeiden käyttö on tärkein syy hakeutua hoitoon. Alkoholi tulee siinä mukana.

A-klinikkasäätiöllä oli viime vuonna 80 000 asiakasta.