Vanha väistyy uuden tieltä

Vanha saa väistyä uuden tieltä. Näin tapahtuu Kajaanissa keskustan asuinalueella niin sanotulla Blomqvistin tontilla, missä on jo jonkun aikaa purettu vanhoja rakennuksia.

pohjarakennus
Blomqvistin tontin purkutyömaa heinäkuussa 2013.
Blomqvistin tontin purkutyömaa heinäkuussa 2013.Paula Hiljanen / Yle

Myös Lunkan tontin nimellä tunnetulle paikalle on tarkoitus rakentaa uusia kerrostaloja. Lähipäivien aikana kaikki tontin rakennukset ovat matalina. Nyt käynnissä ovat raskaammat purkutyöt ja erikoispuhdistusurakka on jo loppusuoralla.

Purku- ja puhdistustyöt voivat aiheuttaa pöly- ja meluhaittoja. Tämän myöntää myös Rakennusliike Haloselta purkutyön johtaja Kimmo Tauriainen.

- Betonimassoja siirretään tämän viikon aikana useammalla autolla. Pöly on se suurin mikä häiritsee lähikerrostalojen asukkaita. Toivoisinkin pientä tihkusadetta siksi ajaksi, kun rakennuksia lasketaan alas. Pölyhaittaa pyritään pienentämään vesitykillä.

Rakenteista löytynyt yllätys

Purkutöiden tuoksinassa on seinien välistä löytynyt palanen historiaa. Tauriaisen mukaan seinärakenteista on tähän mennessä tullut esiin kirjeitä.

- Edelliset rakennusmiehet ovat jättäneet sinne viestejä sen hetkisestä yhteiskunnallisesta tilanteesta. Tämän enempää ei ole löytynyt, mutta vielä on jonkin verran alakerran rakenteita koskematta. Saa nähdä mitä sieltä nousee esiin.

Tontin ja Väinämöisenkadun maaperä on todettu voimakkaasti öljyhiilivedyillä pilaantuneeksi. Kun maaperää tontilla aikanaan avataan, pääsee ilmaan haihtumaan hiilivetyjä, jotka voivat tuottaa hajuhaittoja.

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen mukaan hajut eivät ole kuitenkaan terveydelle vaarallisia. Merkittävistä hajuista pyydetään kuitenkin ilmoittamaan ELY-keskukseen.