1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapon turvetavoite ei täyty

Sateet ovat haitanneet turpeennostoa tänäkin kesänä. Vapon mukaan turvetavoitteesta on saatu nostettua alle puolet, eikä 21 miljoonan kuution tavoitteeseen päästä.

Kotimaan uutiset
Turvetta nostetaan.
Jori Asikainen / Yle

Vapo ei saa tänäkään kesänä nostettua tavoitteensa mukaista määrää turvetta. Alkukeväästä turvetta saatiin nostettua hyvin, mutta kesän sateet tulivat turpeennoston kannalta huonoon aikaan.

- Tuli pidempi huono kausi, kun vettä satoi ikävään tahtiin. Turvetuotanto käytännössä seisoi siinä kolme viikkoa, ja se on jo varmaa, että asetettuihin tavoitteisiin ei päästä, sanoo Vapon Turvetuotteiden liiketoimintajohtaja Pasi Koivisto.

Talteen saatavan turpeen määrän ratkaisevat seuraavat muutamat viikot. Sen jälkeen kasteen muodostuminen kostuttaa turvetta liikaa.

- Niin kuin laulussa sanotaan, vielä on kesää jäljellä. Pitkän aikavälin sääennusteet näyttävät meidän kannaltamme rohkaisevilta. On tietysti lottoa ruveta puhumaan muutamaa päivää pidemmistä ennusteista, Koivisto toteaa.

Hiiltä poltetaan ensi talvenakin

Turpeen varastotilanne oli nostokauteen lähdettäessä erittäin alhainen, ja turvetta korvattiin voimalaitoksissa viime talvena hiilellä.

- Viime vuosi oli ennätyksellisen huono, kyllä tästä viimevuotista parempi joka tapauksessa tulee. Emme ole ensi keväänä laarit ihan niin tyhjinä kuin viime keväänä olimme, Koivisto sanoo.

Hiilenpoltosta ei ensi talvenakaan päästä, sillä kun hiilenpolttoon on varauduttu, sitä myös poltetaan.

Sää heiluttaa Vapon taloutta

Vapon talouden kannalta turve on merkittävin yksittäinen tekijä. Turpeen tuotantomäärän taas sanelee pitkälti sää.

- Sinällään hassu talouteen vaikuttava tekijä tuo sää, että sille ei mitään voi, Koivisto pohtii.

- Jos nyt rupeaisi räntää satamaan, niin tämä olisi katastrofi isolla koolla ja huutomerkillä. Tämän hetkinen tuotanto ei missään nimessä riitä siihen, että saataisiin taloudellinen tulos lähellekään oikeata, hän jatkaa.

Lue seuraavaksi