Fiksu muuttaja ei tingi laatikoista

Loppukesä on monelle muuton aikaa. Ammattimuuttaja neuvoo, että muuttolaatikoista ei kannata tinkiä ja laatikot tulisi pakata mahdollsimman tiiviisti. Lasiesineiden väliin kannattaa asettaa kangasta perinteisen sanomalehden sijaan.

Tarpeeksi muuttolaatikoita ja nokkakärryt ovat ammattimuuttaja Niko Rantamaan hankintavinkit vinkit muuttajille. Kuva: Yle / Heikki Ahonen

Muuttosuma lähtee loppukesästä rysäyksellä käyntiin. Kaikki, jotka ovat joutuneet jossakin elämänsä vaiheessa muuttamaan, ovat joskus hukanneet hammasharjan väärään laatikkoon tai huomanneet, miten raskasta on kantaa kirjalaatikoita kerrostalon ylimpään kerrokseen.

Ammattimuuttaja Niko Rantamaa neuvoo, ettei muuttolaatikoista kannata tinkiä. Usein ihmiset haalivat liian vähän laatikoita, mikä taatusti kostautuu muuton aikana.

- Jotkut muuttavat omakotitalosta, ostavat 20 muuttolaatikkoa ja huomaavat olevansa pinteessä. Minä muutin yksiöstä ja tarvitsin 60 muuttolaatikkoa. Muuttaminen on helppoa, kun on laatikot ja jätesäkit hoidossa.

Laatikot tulee pakata mahdollisimman tiiviisti, jotta mikään ei pääse matkalla heilumaan. Sanomalehti on perinteinen tapa suojata särkyvät tavarat, mutta Rantamaa suosii kuplamuovia ja kankaita.

- Sanomalehti suojaa, mutta kolinaa kyllä kuuluu ja se pelottaa meitä muuttomiehiä. Vanhat vaatteet tai peitot ovat parhaita.

Laatikot alle, jätesäkit päälle

Auton pakkaaminen kannattaa aloittaa laatikoista, sillä ne voi pinota päällekkäin. Pinoaminen aloitetaan auton etuseinästä, Rantamaa ohjeistaa.

- Jätesäkit ja kaikki pehmeät laitetaan sitten niiden päälle kattoa myöten. Televisiot ja peilit yritetään saada sohvan ja seinän väliin, ja suojana käytetään vaahtomuovia.

Ammattimuuttajat käyttävät apunaan nokkakärryjä, joilla laatikot ja isommat huonekalut saa kätevästi kärrättyä hissiin ja asuntoon. Jos nokkakärryjä ei ole käytettävissä, ei huonekaluja kannata riuhtoa portaissa.

Jos kirjalaatikko on täynnä ja sitä alkaa repimään selkä banaanilla, niin aivan varmasti tulee paikat kipeäksi.

Niko Rantamaa

- Jos kirjalaatikko on täynnä ja sitä alkaa repimään selkä banaanilla, niin aivan varmasti tulee paikat kipeäksi. Mieluummin ottaa kiinni ja nostaa tasaisesti, niin ei riko itseään, Rantamaa toteaa.