Hietalan kytötuvan oveen ei laiteta lukkoa

Lapuan Alajoella sijaitseva Hietalan kytötupa on harvinaisuus lajissaan. Lapua-seura kunnostaa tupaa talkoilla ja tänään tupa sai kökässä uuden pärekaton. Kunnostettuna tupa tulee yhteiseen käyttöön tulla ja mennä.

Henna Mantere ja Reijo Erkkilä Lapua-seuran pärekattokökässä Lapuan Alajoella. Kuva: Jussi Mustikkamaa/Yle

Lapuan Alajoella Hietalan kytötupa saa tänä kesänä uuden pärekaton. Jos säät suosivat ja kökkäläisiä piisaa. Talkookutsun esittäjänä on Lapua-seura.

- Kyllä me ehkä tälle kesää, syksyksi, saadaan tämä kaikkineen kuntoon, sanoo kökkätapahtuman organisaattori, Lapua-seuran sihteeri Henna Mantere.

- Entivanhalla tavalla laitamme entivanhan pärekaton tuohon Hietalan suvun käytössä olleeseen vanhaan kytötupaan. Tuvassa levähdettiin ja joskus yövyttiinkin heinänteon tai karjanpaimennuksen lomassa, kun talot oli kaukana.

Ei lukkoa kumminkaan puolin ovea

Hietalan kytötupa on lahjoitettu Lapua-seuralle, jonka toimesta sitä nyt kunnostetaan.

- Tupa tulee olemaan Alajoen kävijöitten käytössä. Siellä voi paistaa makkaraa tai vaikka yöpyäkin. Me on ajateltu, että oveen ei tule lukkoa kummankaan puolen, Henna Mantere lupaa.

- Näitä on tosi harvassa. Käsittääkseni tämä on toiseksi ainoa jokitupa, joka täällä Alajoella on olemassa. Voi sanoa, että tämä on nyky-Alajoen karamelli.

Lahjapäreillä

Hietalan kytötuvan uusi katto rakennetaan kökällä eli talkoilla ja värkitkin siihen on kerätty lahjoituksina.

- Ympäri Lapuaa on kerätty sellaisia keräälyeriä. Tutut on tätä tarkoitusta varten lahjoittaneet pieniä, kotoa löytyneitä eriä ja osa on jo aiemmin lahjoitettu museolle. Kyllä me saamme tämän katon valmiiksi, ei siinä ole päreistä ongelmaa, sanoo katontekijä Reijo Erkkilä.

Vaikka tupa ei vielä kokonaan valmistu yhdellä päiväkökällä, sen katon tekijät uskovat valmistuvan päivän mittaan.