Tulppa Tampereelle ja puolentuhatta lauttaa öisellä järvellä - 300 vuotta sitten käydystä taistelusta uutta tietoa

Pälkäneen historiasta kiinnostuneet veljekset päätyivät pyytämään nuorta venäläishistorioitsijaa laatimaan uuden tutkimuksen Kostianvirran taistelusta. Aikalaisdokumentit tuovat 300 vuoden takaiset tapahtumat ja taistelutunnelmat lähemmäs kuin koskaan.

Kotimaa
Maalaus Narvan taistelusta
Yle

Kostianvirran taistelusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 300 vuotta, ja Pälkäneellä tapahtumaa muistellaan monella tavalla juhlavuoden aikana. Perjantaina pidetyssä Sotahistoriallisessa seminaarissa esitellään uutta tutkimusta taistelusta.

Tuoreen tutkimuksen ovat kustantaneet juuriltaan pälkäneläiset veljekset Seppo ja Tapio Korppoo, joita venäläisten ja ruotsalaisten sotajoukkojen yhteenotto Suuressa Pohjan sodassa on kiehtonut pienestä pitäen.

- Isovanhempamme olivat opettajia Pälkäneen koulussa, ja opettajaperheen poikana isämme tunsi sotahistorian hyvin. Hän kertoi meille taistelusta: kuinka suuri venäläinen maihinnousuarmada oli purjehtinyt lauttoineen meidän mökkirantamme ohi. Se kiihotti mielikuvitustamme, ja leikimme paljon sotaleikkejä, Tapio Korppoo muistelee.

Tutkimusapu löytyi Pietarista

Kiinnostus Kostianvirran taisteluun säilyi aikuisikään asti, mutta pikkuhiljaa veljekset alkoivat huomata, että taistelusta kerrottiin aina samat asiat. Suomalaiset lähteet perustuvat lähes järjestäen viime vuosisadanalussa tehtyyn ruotsalaistutkimukseen, joka Tapio Korppoon mukaan on sinänsä ansiokas.

Isä kertoi meille taistelusta: kuinka suuri venäläinen maihinnousuarmada oli purjehtinyt lauttoineen meidän mökkirantamme ohi.

Tapio Korppoo

- Selostuksessa on kuitenkin vahvasti ruotsalainen näkökulma ja painotus. Kirjoittaja oli käyttänyt ja referoinut ruotsalaisen päällikön heti taistelun jälkeen tekemää raporttia. Meitä alkoi kiinnostaa, miltä raportti kokonaisuudessaan näyttää ja mitä sen sisällöstä on jätetty historiankirjoituksessa pois.

Veljekset halusivat kuulla asioista myös venäläisen näkökulman. Seppo Korppoon lähes 40 vuoden kokemus idänkaupan puolella oli luonut vahvat yhteistyöverkostot, joiden avulla hän pääsi puheisiin Pietarin yliopiston historianlaitoksen johtajan kanssa.

- Kävi niin hyvin, että Pietarista löytyi nuori venäläinen tutkija Aleksei Blandov, joka paitsi osasi lukea vanhoja dokumentteja, oli myös parhaillaan tutkimassa niitä omaa väitöstyötään varten.

Ruotsalaiset suunnittelivat tulppaa Tammerkoskeen

Uusi aineisto toi 300 vuoden takaiset tapahtumat lähemmäs, kun Blandov ja Korppoon veljekset saivat käsiinsä esimerkiksi Pälkäneellä vangiksi jääneen ruotsalaisen luutnantin kuulustelupöytäkirjan, jossa kerrottiin kiinnostavia yksityiskohtia tilanteesta.

- Minusta erityisen merkittävä oli aiemmin huomaamatta jäänyt tieto siitä, että ilmeisesti ruotsalaisten oli tarkoitus tehdä Tammerkoskelle tulppa. Nykyisen Tampereen paikalla oli linnoitteita ja joukkoja, mutta Pälkäneen tilanteen muuttuminen ja ameijan hajaantuminen esti puolustussuunnitelmat, Tapio Korppoo kertoo.

Pietarilaisissa arkistoissa selvisi myös, että venäläisten puolella Kostianvirran taistelua pidettiin ratkaisevana - eikä syyttä.

- Ylivoimaiset venäläisjoukot yrittivät ensin Kostianvirran yli, mutta ruotsalaisten ja suomalaisten linjat olivat vahvat. Lopulta joukot purkivat virran eteläpuolelta kaikki saatavissa olevat rakennukset ja hämmästyttävän lyhyessä ajassa rakensivat 500 lauttaa, joilla he 6. lokakuuta vastaisena yönä vuonna 1713 tulivat järven yli Mälkilään ja pääsivät ruotsalaisten selustaan. Hyvin onnistunut hyökkäys ratkaisi taistelun, Tapio Korppoo sanoo.

Mielikuvitus laukkaa vanhojen dokumenttien äärellä

Seppo Korppoo myöntää, että mielikuvitus on yksityiskohtaisen tiedon äärellä lähtenyt laukkaamaan.

- Mälkilässä on käyty ilmeisen verinen taistelu. Sikäli kuin ymmärrän, taistelua on käyty sen ajan klassisessa taistelumuodostelmassa. On ammuttu musketeilla, menty pari askelta eteenpäin ja ladattu taas. Lähitaistelu on käyty pistimillä ja koukkaukset tehty ratsuväellä, Seppo Korppoo kuvailee.

Aleksei Blandovin tutkimus Kostianvirran taistelu ­- The Battle of Finland julkistetaan perjantaina 26.7. kello 17 Nuijantalolla.