Chrisse Johansson: "Maailma on täynnä ideoita tekstejä varten"

Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinnon tänä vuonna saanut sanoittaja Chrisse Johansson kirjoittaa edelleen viidestä kuuteen uutta laulutekstiä kuukaudessa. Johansson on kerennyt kirjoittaa uransa aikana jo yli 2500 rekisteröityä kappaletta.

kulttuuri
Sanoittaja Chrisse Johansson.
Yle / Ilona Koivisto

Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinnon perjantaina vastaanottanut sanoittaja Chrisse Johansson yllättyi saamastaan tunnustuksesta, vaikka naisen saavutuslista onkin jo pitkä. Pitkän ja tuottoisan uran aikana Johansson on kerennyt kirjoittaa yli 2500 rekisteröityä kappaletta.

Mikä tekee sanoituksesta niin ikimuistoisen, kuin vaikkapa Johanssonin Syysunelma tai Kesän lapsi?

- Tottakai siihen vaikuttaa myös musiikki. Jos sanoitus ja musiikki toimivat yhdessä, silloin kappale tavoittaa yleisön, sanoo Johansson.

Tätä nykyä Espanjan Fuengirolassa asuva sanoittaja rakastaa kieliä. Hän puhuu molempia kotimaisia, espanjaa, serbo-kroatiaa ja kreikkaa.

- Nautin tekstien tekemisestä ja kielikuvien hakemisesta.

Jos sanoitus ja musiikki toimivat yhdessä, silloin kappale tavoittaa yleisön.

Chrisse Johansson

Uusia laulutekstejä syntyy kuukausittain

Johansson kertoo synnyttävänsä uusia laulutekstejä edelleen noin viidestä kuuteen kappaletta kuukaudessa. Mistä sanoitukset kumpuavat?

- En tiedä, maailma on täynnä ideioita ja kimmokkeita. Kunhan vain ymmärtäisin tarttua niihin.

Johansson on uransa aikana ehtinyt työskennellä lukuisten arvostettujen artistien kanssa - muun muassa Babitsinin sisarusten, Lea Lavenin ja Markku Aron.

- Olen kiitollinen siitä, että olen saanut kaikkien heidän kanssaan työskennellä, Johansson toteaa.

Juha Vainion rahaston tunnustuspalkinto luovutettiin Johanssonille perjantaina Kotkan Meripäivillä järjestettävässä Yleisessä saunassa -viihdekonsertissa.

Chrisse Johanssonin ensimmäinen levytetty teksti "Hei pikkuinen" on jo vuodelta 1969.

Juha Vainion Rahasto on perustettu vuonna 1990. Rahastoa hallinnoivat Kotkan kaupunki sekä Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry. Myös Juha Vainion perikunta on edustettuna hallituksessa.

Rahaston tunnustuspalkinnon ovat aikaisemmin saaneet muun muassa Juice Leskinen ja Hector.