Veri valuu ruuhkassa

Suomen Punaisen ristin veripalvelu on vähentänyt verkostoaan radikaalisti. Kesäkuussa ilmoitettiin peräti kahdeksan toimipisteen lakkauttamisesta – tietenkin säästöjen nimissä. Jäljelle jää yhdeksän luovutuspaikkakuntaa. Lakkautettavat toimipisteet korvataan niin sanotulla liikkuvalla veripalvelulla, joissa on yleensä ruuhkaa.

Kotimaa
Sinä voit pelastaa elämän -kampanjan vihkonen
SPR:n veripalvelu on kampanjoinut saadakseen uusia luovuttajia. Toimistojen karsiminen kahdeksalla paikkakunnalla tulee kuitenkin väistämättä vähentämään luovutuksia. Vesa Vaarama / Yle

SPR:n veripalvelu on tuottanut tappiota jo muutaman vuoden ajan. Viime vuonna mentiin miinukselle 800 000 euroa ja tälle vuodelle tappioksi on arvioitu miljoona euroa.

Tappion syyksi kerrotaan vähentynyt veren ja verivalmisteiden tarve sairaaloissa ja sen myötä tarve vähentää kuluja.

Tappiot olisi katettu reilun 4€ korotuksella

SPR myy luovutetun veren ja siitä tehtyjä verivalmisteita sairaaloille.

Yhdestä punasoluvalmisteesta SPR saa 150 euroa ja kun verestä tehdään erilaisia valmisteita hinta nousee edelleen. Kun arvioitu veran tarve on tänä vuonna noin 235 000 pussia, miljoonan euron tappio olisi katettu vain 4,25 euron korotuksella per pussi.

Tämä ei kuitenkaan sopinut Punaisen Ristin linjaan.

- Suurin osa meidän tuloista tulee verivalmisteista, jotka käytännössä maksetaan verorahoilla. Kyllä veripalvelunkin on syytä tällaisena kolmannen sektorin toimijana muistaa oma asemansa eikä rasittaa yhteiskuntaa sellaisilla kuluilla, joita me voidaan oman toimintamme tehostamisella ja uudelleenjärjestelyillä saada pidettyä kurista, sanoo SPR:n verenluovutustoiminnan johtaja Satu Pastila.

- Tavoitteena veripalvelulla on ollut jo pitkään, että me pysytään Euroopan alimman kolmanneksen tasolla verivalmisteiden hinnassa.

Keikkaluovutuksissa ruuhkaa

Veripalvelun Rovaniemen toimisto lakkautettiin kuukausi sitten. Ensimmäiseen liikkuvaan luovutukseen Rovaniemellä oli heti oven avaamisen myötä tulossa huoneiston täydeltä luovuttajia.

Lähes kaikki olivat kokeneita kävijöitä. Joku on luovuttamassa sadatta kertaa, toisella on viisikymmentä täynnä ja jollakin on alkamassa kahdestoista kerta.

Kun luovutus on vain kerran kuussa, toimisto on täynnä hässäkkää ja hälinää, entisenlaisesta rauhallisesta tunnelmasta ei ole kuin muisto.

- Ei tämä kovin miellyttävää ole tulla tämmöiseen hulinaan, mieluummin kävisin niin, että olisi vähemmän porukkaa täällä, sanoo Sari Flygare, joka on luovuttanut verta nyt jo 64 kertaa.

Vakiluovuttaja vakuuttaa, että luovutusmahdollisuus vain kerran kuussa ei vähennä luovutusintoa, mutta aiheuttaa elämään vähän järjestelyjä.

- Ei tämä intoon vaikuta, mutta järjestelyiksi menee kyllä, ei ole enää niin helppo tulla luovuttamaan. Esimerkiksi hammaslääkärikäynnit ja muut tämmöset pitää järjestää niin ettei ne satu siihen hetkeen kun on luovutuspäivä, sanoo Sari Flygare