1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Tuomarointi vaatii tarkkaan suunnitellun dramaturgian

Jos on Kalevan kisojen urheilijoilla menestymispaineita, on niitä tuomareillakin. Vastuu on iso, kun tuomarit seuraavat esimerkiksi pituushyppääjän tai heittäjän varpaita, korkeushyppääjän riman putoamisen syytä tai ratarikkoja. Kun aitajuoksussa vaihdetaan naisten ja miesten aidat, dramaturgian on oltava tip top.

urheilu
Nooralotta Neziri
Tomi Hänninen

Vaasassa Kalevan kisojen päätuomarina toimivalla Inger Nabbilla on jännittävä viikonvaihde: kaiken pitäisi sujua hyvin. Nabb on kouluttanut kisojen tuomareita – ja heitähän riittää. Kaikkiaan tuomarikoulutuksen saaneita on Kalevan kisoissa reilut 200. Lisäksi viitisenkymmentä lasta kantaa koreja tai ovat lähetteinä.

Perjantaina päivällä, kun pika-aitojen alkurissä naisten jälkeen aitoja muutettiin miehiä varten, oli lähes joka aidalla oma tuomarinsa. Nabbin mukaan tuomareita pitääkin olla riittävästi.

- Pitää olla, sillä siinä ei ole pitkää aikaa juoksujen välissä. Naisten jälkeen miehet haluavat päästä kokeilemaan omia ratojaan ja omia aitojaan, niin kyllä se vaatii oman dramaturgian, joka on suunniteltu, Inger Nabb vastaa.

Tuomareilla iso vastuu, ja kinkkisetkin pulmat on ratkaistava

Kaikissa kisoissa tulee vastaan pulmia, jotka on ratkaistava. Jos esimerkiksi keihäs putoaa maahan lappeelleen, eikä jätä selviä jälkiä, kuka päättää, mitataanko heitto.

- Sen päättää lippumies eli se, jolla on punainen lippu kädessä. Sen mukaan, mitä hän on nähnyt, hän tekee päätöksen. Toki urheilija voi tehdä siitä protestin, mutta mittauspäätös on yhden henkilön päätettävissä, Nabb toteaa yksiselitteisesti.

Monesti voisi luulla myös, että jos korkeushypyssä rima tippuu hypyn aikana, kyseessä on pudotus. Näin ei kuitenkaan aina ole.

- Silloin syynä voi olla kova tuuli tai myrsky, joka aiheuttaa riman tippumisen. Tai mikäli puitteet on sellaiset, että patja esimerkiksi koskettaa telineeseen ja rima siitä syystä tippuu, niin silloinhan ei voida rangaista urheilijaa, vaan pitää miettiä, mikä oli syy tippumiseen.

Juoksulajeissa ratarikkoja on tarkkailemassa usea tuomari eri puolilla rataa. Esimerkiksi 400 metrin juoksussa suoralla on muutama tuomari ja kaarteissa useampia. Lisäksi jokaiselle on määärätty omat radat, joita seurata.

Mutta vaikka kisoissa on sähköinen ajanottolaitteisto, on maaliviivalla myös useita käsikellolla aikaa ottavia tuomareita.

- Ne ovat siellä ihan varmuuden vuoksi, ja säännötkin vaativat sen, että ainakin voittajalle otetaan aikaa kolmella kellolla, selvittää syitä Kalevan kisojen päätuomari Inger Nabb.

Lue seuraavaksi