1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Tuhansia Marilynin kuvia huutokaupataan Los Angelesissa

Yhdysvalloissa huutokaupataan viikonloppuna yli 3700 elokuvatähti Marilyn Monroesta otettua valokuvaa. Kuvat ovat osa suurta muotivalokuvaaja Milton Greenen kokoelmaa. Greene kuvasi Monroeta ja muita filmitähtiä 1950- ja 1960-luvuilla.

Muotivalokuvaaja Milton Greenen otoksia Marilyn Monroesta. Kuva: Reuters-TV

Yhdysvalloissa huutokaupataan viikonloppuna yli 3 700 elokuvatähti Marilyn Monroesta otettua valokuvaa. Kuvat ovat osa suurta muotivalokuvaaja Milton Greenen kokoelmaa. Greene kuvasi Monroeta ja muita filmitähtiä 1950- ja 1960-luvuilla.

Marilynin valokuvat tulevat myyntiin lauantaina verkkokaupassa ja huutokaupassa Los Angelelesissa. Myös kuvien negatiivit ja tekijänoikeudet siirtyvät ostajille, jotka voivat halutessaan hyödyntää kuvia kaupallisesti.

Monroe ja Greene tapasivat vuonna 1953 Look-lehden kuvauksissa. Monroen kerrotaan sanoneen, että Greenen ottavat valokuvat ovat kauneimmat mitä hänestä on koskaan otettu. Huutokauppakamarin mukaan Greene otti Marilynistä kaikkiaan yli 5 000 valokuvaa neljän vuoden aikana.

Vuonna 1985 kuolleen Greenen kokoelmassa on kaikkiaan 75 000 valokuvaa, mutta hän on tullut tunnetuksi erityisesti juuri Marilynista otetuita kuvista.

Marilynin lisäksi Greenen malleina ovat olleet lukuisat elokuvien ja musiikkimaailman tähdet, kuten Audrey Hepburn, Grace Kelly, Frank Sinatra, Elizabeth Taylor, Ava Gardner, Cary Grant, Marlene Dietrich ja Paul Newman. Pitkän uransa aikana hän työskenteli useille nimekkäille muotilehdille, ja Greenen sanotaan tehneen muotikuvauksesta taidetta.

Muotivalokuvaaja Milton Greenen otoksia Marilyn Monroesta. Kuva: Reuters-TV