Unikeko molskautettiin mereen Naantalissa

Naantalissa unikeonpäivän juhlallisuuksia ryhdyttiin kehittämään kylpyläasiakkaiden iloksi vuonna 1869.

Kotimaa
Unikeoksi valittiin Naantalin Oppaat ry, ja valinnan kunniaksi yhdistyksen puheenjohtaja Hanna-Leena Laihonen heitettiin mereen aikaisin aamulla Naantalissa unikeonpäivänä 27. heinäkuuta 2013.
Unikeoksi valittiin Naantalin Oppaat ry, ja valinnan kunniaksi yhdistyksen puheenjohtaja Hanna-Leena Laihonen heitettiin mereen aikaisin aamulla Naantalissa unikeonpäivänä 27. heinäkuuta 2013. Kari Vainio / Lehtikuva

Naantalissa vietetään tänään lauantaina valtakunnan virallista unikeonpäivää.

Tänä vuonna Unikeoksi valittiin 40-vuotisjuhlaansa vietettävä Naantalin Oppaat ry. Valinnan kunniaksi veteen pullautettiin yhdistyksen puheenjohtaja Hanna-Leena Laihonen.

- Tämä on niin hieno kunnia saada kantaa titteliä ja päästä kaadetuksi tuonne mereen. Tämä on meidän yhdistyksen 40-vuotisjuhlavuoden yllätysten yllätys, Laihonen iloitsee.

Virallinen unikeko molskautettiin veteen aamutuimaan kello seitsemältä Naantalin vanhan kaupungin rannassa. Laihonen kertoo jännittäneensä tilannetta etukäteen.

- Olen ollut katsomassa tätä varmaan 25 kertaa, mutta ei ole tullut ajateltua sitä, minkälainen tilanne tämä on. Yllättävän korkealta siinä putoaa ja ehtii kyllä miettiä, että keitä on katsomassa ja kuinka merestä nousee ylös, hän sanoo.

Kirsikkana kakun päällä

Vanhan uskomuksen mukaan ihminen, joka nukkuu pitkään unikeonpäivänä on uninen ja laiska koko seuraavan vuoden.

Unikeon titteli annetaan vuosittain kiitokseksi Naantalin hyväksi tehdystä työstä. Naantalin Oppaat ovat tehneet työtä kaupungin eteen 40 vuotta, eniten muun muassa Kultarannassa ja Naantalin vanhassa kaupungissa. Yhdistyksellä on ollut merkittävä rooli myös Unikeonpäivän järjestelyissä.

- Tämä on jälleen yksi palkinto meidän kaappiimme. Meidät on valittu joskus Suomen opasyhdistykseksi. Olemme saaneet myös Rannikkoseutu-lehden myöntämän Antti-patsaan sekä Vallis Gratiae -mitalin, kun yhdistyksemme täytti 30 vuotta. Unikeon titteli on kirsikka kakun päällä, Laihonen toteaa.

Unikeonpäivän historia ulottuu Suomessa aina keskiajalle. Tuolloin katolisessa kirkossa muistettiin seitsemää efesolaista pyhimystä. Pyhimysten kerrotaan paenneen kristittyjen vainoa luolaan ja nukkuneen siellä parisataa vuotta.

Naantalissa unikeonpäivän juhlallisuuksia ryhdyttiin kehittämään kylpyläasiakkaiden iloksi vuonna 1869, jolloin kaupunkiin valmistui uusi kylpylärakennus. Jo rapautunut perinne herätettiin henkiin 1950-luvulla.