Kairossa yöllinen verilöyly

Muslimiveljeskunta sanoo poliisin alkaneen tulittaa mieltään osoittaneita ihmisiä Kairon keskustassa. Perjantaina Egyptissä oli liikkeellä enemmän ihmisiä kuin koskaan kansannousun aikana.

Ulkomaat
Muhamed Mursin haavoittunut kannattaja saa ensiapua kenttäsairaalassa Kairossa 27. heinäkuuta 2013.
Egyptissä mielenosoituksiin on osallistunut perjantaina ja lauantaina satoja tuhansia ihmisiä ympäri maata. Sekä syrjäytetyn presidentin että armeijan tukijat ovat olleet liikkeellä.

Kairossa on yön aikana tapahtunut verilöyly. Uutistoimistojen tiedot tapahtumista ovat hajanaisia, mutta Egyptin islamilainen veljeskunta kertoo ainakin 70 kannattajansa saaneen surmansa poliisin luodeista.

Egyptin al-Jazeera-televisiokanava sanoo, että kuolonuhreja olisi jopa 120 ja kahakassa loukkaantuneita 4 500.

Uutistoimisto AP:n haastattelema kenttäsairaalan lääkäri kertoo ainakin 16 ihmisen kuolleen. Al-Jazeera on näyttänyt kuvia lääkäreistä, jotka kiireisesti yrittävät antaa ensiapua ammuskelun uhreille mellakoinnin keskipisteeksi muodostuneen moskeijan lähellä.

Eräiden arvioiden mukaan Egyptissä oli eilen perjantaina suurimmat mielenosoitukset, mitä 2,5 vuotta jatkuneen kansannousua aikaan on nähty. Vallasta syrjäytetty muslimiveljeskunta osoittaa mieltään vangitun johtajansa Mohammad Mursin puolesta.

Vallan kaapannut armeija puolestaan pyysi kansaa kaduille, jotta muslimiveljeskunnan mielenilmaisut saataisiin tukahdutettua. Varhain lauantaiaamuna sisäministeri Mohammed Ibrahim sanoi, että veljeskunnan pitkään jatkunut protesti Rabaa al-Adawijan moskeijan luona lopetetaan laillisin keinoin.

Poliisin isku riistäytyi hallinnasta?

Aamuyöllä turvallisuusjoukot aloittivat moskeijan alueen tyhjentämisen ampumalla kyynelkaasua. Jossain vaiheessa tapahtumat ehkä riistäytyivät hallinnasta ja poliisi alkoi käyttää kovia ammuksia.

Muslimiveljeskunnan tiedottajan mukaan poliisi ei ampunut haavoittaakseen, vaan tappaaksen. Luodit osuivat uhrien päähän tai rintaan.

Laajoja kahakoita on ollut Egyptissä muuallakin. Aleksandriassa kerrotaan viiden ihmisen saaneen surmansa. Yhteenottoja oli myös Port Saidissa ja Suezissa, kertoo uutiskanava al-Jazeera.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset