Tunisiassa ja Libyassakin mielenosoituksia muslimiveljeskuntaa vastaan

Tunisiaa ja Libyaa riepottavat poliittiset murhat. Molemmissa maissa maallistunut kansanosa syyttää murhista islamilaisia puolueita.

Ulkomaat
Tunisialaiset protestoivat oppositiojohtajan Muhamed Brahmin surmaa Arianassa 26. heinäkuuta 2013.
Tunisialaiset protestoivat oppositiojohtajan Muhamed Brahmin surmaa Arianassa 26. heinäkuuta 2013.Fethi Belaid / AFP / Lehtikuva

Tunisian sisäpolitiikassa on alkanut kuohunta sen jälkeen, kun liberaali poliitikko Mohamed Brahmi murhattiin torstaina. Eri puolilla maata islamisteja vastustavat aktivistit ovat järjestäneet mielenosoituksia.

42 opposition edustajaa ilmoitti perjantaina eroavansa uutta perustuslakia laativasta perustuslakineuvostosta vastalauseena murhalle. He vaativat islamistien hallitseman neuvoston hajottamista ja uuden kansallisen pelastuksen hallituksen muodostamista. Pääministeri Ali Larayedh on tyrmännyt vaatimuksen.

Helmikuussa murhattiin Brahmin edustaman Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja Chokri Belaid.

Tunisian viranomaisten mukaan molemmat miehet ammuttiin samalla 9-millisellä automaattiaseella. Hallitus uskoo, että murhien takana on ääri-islamilainen salafistijoukko.

Useissa Tunisian kaupungeissa maallista hallintoa vaativat mielenosoittajat ovat huutaneet iskulausetta "Alas muslimiveljeskunnan valta". He viittaavat Tunisian johtavaan puolueeseen, Ennahdaan, joka ajaa maltillista islamia ja on ottanut vaikutteita mm. Egyptin muslimiveljeskunnalta.

Myös Ennahdan kannattajat ovat olleet kaduilla ja huutaneet iskulauseita, joissa vastustetaan aikomuksia kaataa puolueen johtama hallitus.

Perustuslakia laativat neuvoston on määrä saada työnsä päätökseen lähiviikkoina, jolloin uiudesta perustuslaista järjestetään kansanäänestus. Presidentinvaalit ovat vuorossa ensi vuonna.

Libyassa poliittisia murhia

Libyassa murhattiin eilen perjantaina kuuluisia lakimies Abdessalem al-Mesmari. Hän tuli tunnetuksi vaatimuksistaan hallinnon irrottamisesta uskonnosta.

Mielenosoittajat hyökkäsivät lauantaiaamuna Libyan muslimiveljeskunnan rakennuksiin al-Mesmarin kotikaupungissa Benghazissa. Mielenosoittajat uskovat järjestön olevan murhan takana.

Libyassa, erityisesti kansannousun syntymäpaikassa Benghazissa, on viime aikoina murhattu kymmeniä virkamiehiä. Osa heistä oli viroissaan jo syrjäytetyn diktaattorin Muammar Gaddafin aikana.

Eilen perjantaina murhattiin al-Mesmarin lisäksi Benghazissa myös yksi armeijan ja yksi poliisiupseeri.

Al-Mesmari oli yksi kuuluisimpia kansannousun veteraaneja. Hän oli perustamassa Gaddafia vastustavien kapinallisten poliittista siipeä. Al-Mesmari uskoi, että islamilainen muslimiveljeskunta yrittää haalia itselleen valtaa vastoin kansan tahtoa.

Maan pääkaupungissa Tripolissa sadat ihmiset kerääntyivät Marttyyrien aukiolle, osoittamaan mieltään "Benghazin tueksi" ja muslimiveljeskuntaa vastaan.

Lähteet: AFP