Professori: Egyptin armeija liehittelee tukea muilta ryhmittymiltä

Kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen ei usko Muslimiveljeskunnan suostuvan neuvottelupöytään Egyptin väliaikaishallinnon kanssa.

Ulkomaat
Syrjäytetyn presidentin Mursin kannattajia kokoontuneina mielenosoitukseen Kairossa sunnuntaina 7. heinäkuuta.
Syrjäytetyn presidentin Mursin kannattajia kokoontuneina mielenosoitukseen Kairossa, lähellä Rabaa Adawiyan moskeijaa, sunnuntaina 7. heinäkuuta.Mohammed Saber / EPA

Egyptissä armeija ajaa syrjäyttämänsä presidentti Muhammad Mursin kannattajat ahtaalle, arvioi kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen Turun yliopistosta.

Sekä Mursin että armeijan tukijat ovat olleet liikkeellä Kairossa viime päivinä. Mursin kannattajat vastustavat tämän perjantaista pidätystä.

Armeija on kannustanut kannattajiaan kaduille tukemaan vallankaappausta. Se myös pyrkii saamaan toimilleen mahdollisimman laajan tuen, arvioi Korhonen.

- Kun armeija on juuri syrjäyttänyt demokraattisesti valitun presidentin ja poistaa tämän kannattajia kovin keinoin kaduilta, heille on tietysti tärkeää liehitellä näitä muita ryhmittymiä ja pelata aikaa, että erimielisyydet eivät nousisi tässä tilanteessa esiin.

Kairon yliopistossa aiemmin työskennellyt Korhonen viittaa muilla ryhmittymillä muun muassa Egyptin koptikristityihin.

Hänen mukaansa armeija on selvästi valmis poistamaan Muslimiveljeskunnan tukijat kaduilta kovin keinoin.

- Tässä tapauksessa hiljentäminen on oikeutettava leimaamalla heidät yhteiskuntarauhan rikkojiksi ja sillä tavalla laittomiksi mielenosoittajiksi, jotka voidaan vaikka viime kädessä poistaa kaduilta voimakeinoin.

Korhosen mukaan on nähtävissä, että armeija ja poliisi ajavat Mursia kannattavia mielenosoittajia koko ajan kauemmaksi Kairon keskustasta.

Professori epäilee, että Muslimiveljeskunta tuskin suostuu neuvottelupöytään väliaikaishallinnon kanssa.

- Veljeskunnan näkökulmasta neuvottelujen jatkaminen armeijan kanssa on täysin turhaa, koska armeija sanoo kuitenkin viimeisen sanan.