1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israel vapauttaa 104 palestiinalaisvankia

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on vastannut palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbasin vaateisiin ja ilmoittanut vapauttavansa 104 palestiinalaisvankia. Netanyahu sanookin vapauttavansa palestiinalaisia hyvänä diplomaattisena eleenä rauhanneuvotteluiden jälleen alkaessa.

Ulkomaat
Aylonin vankila Ramlessa, Tel Avivin ulkopuolella. Kuva on helmikuulta 2013.
Ayalonin vankila Ramlessa, Tel Avivin ulkopuolella. Kuva on helmikuulta 2013. Oliver Weiken / EPA

Israelin ja Palestiinan edustajien on määrä jatkaa alueiden välisiä rauhanneuvotteluja Washingtonissa tiistaina. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on tarjonnut neuvotteluiden sujuvoittamiseksi kädenojennusta Palestiinalle ja lupautunut vapauttamaan kaikkiaan 104 palestiinalaisvankia.

Vielä ei ole tiedossa, ketkä saavat vapautuksensa, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan kyse on pitkäaikaisvangeista, joiden kerrotaan tappaneen israelilaisia.

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas on ollut ennen rauhanneuvotteluita kovana. Hän on vaatinut Israelia vapauttamaan yli 20 vuotta vankilassa viruneet maanmiehensä, jotta rauhanneuvottelut alueiden välillä voisivat jatkua.

Netanyahu toteaakin, että nyt myös Palestiinan aikeet pannaan puntariin, sillä vankien vapauttaminen on Israelin tapa osoittaa, että he todella haluavat saada rauhan aikaiseksi.

Netanyahun ilmoitusta ei olla purematta nielty. Esimerkiksi Israelin parlamentin jäsen Silvan Shalom ilmoitti vankien, jotka ovat lianneet kätensä vereen, vapautuksen olevan vaikea askel ottaa. Shalom kuitenkin jatkaa, että tällaiset myönnytykset ovat oleellisia rauhanneuvotteluiden jatkamiseksi.

Pääministerin ilmoitus käsitellään vielä Israelin parlamentissa. Sen on määrä ilmoittaa tänään, onko seisooko parlamentti Netanyahun takana vapautuspäätöksessä.

Lue seuraavaksi